Tiedostot piiloon salasanan taakse – siihen on ilmainen konsti

rac

Julkaistu:

Digivinkit
Windows 10:ssä on mahdollista suojata tiedostoja tai kansioita ilmaisen apuohjelman kautta.
Et ehkä halua jakaa kaikkia tietokoneesi tietoja perheesi tai vaikka työkaveriesi kanssa. Jos sinulla on Windows 10 tai aiempikin versio, on yksittäisen tiedoston tai kansion suojaamiseen hyvä käyttää jotain ulkopuolista sovellusta. Sellainen on esimerkiksi ilmainen pakkausohjelma 7-Zip, josta olemme aiemmin kirjoittaneet.
7-Zip sisältää myös keinon salata tiedostoja ja kansioita, muun muassa tietoturvayhtiö Avast huomauttaa. Kun olet ladannut ja asentanut 7-Zipin, käynnistä se ja etsi valkoisen hakemistorivin avulla tietokoneen levyltä tiedosto tai kansio, jonka haluat suojata.

Paina sitten ohjelman vasemmassa yläkulmassa olevaa vihreää plussamerkkiä (Lisää) luodaksesi niistä pakatun paketin. Tämä avaa uuden ikkunan, jossa on kohta nimeltä Suojaus. Kirjoita sen alle vahva salasana kahteen kertaan. Tämä on se salasana, jolla jatkossa voit nämä tiedostot tai kansiot avata. Älä siis anna salasanan unohtua.

Samassa ruudussa voit valita myös muun muassa nimen luotavalle paketille, pakkauksen tiedostomuodon ja pakkaustason. Mitä korkeampi taso, sitä vähemmän tilaa paketti vie levyltä. Kun tarkoituksena on suojata tietoa salasanalla, ei tiedostomuodolla ole niinkään merkitystä. Yleensä kuitenkin suositellaan käyttämään 7-Zipin omaa 7z-muotoa sen tehokkuuden takia.

Salausalgoritmilla on enemmän merkitystä ja siihen kannattaa käyttää AES-256-salausta. Lopuksi paina alhaalta OK luodaksesi suojattu paketti.

Lisäsuojaa kahdella klikkauksella

Toinen vaihtoehto on etsiä halutut tiedostot tai kansiot Windowsin Resurssienhallinnan kautta. Avaa Resurssienhallinta painamalla Windowsin alapalkin keltaista kansion kuvaa, etsi halutun tiedoston tai kansion sijainti levyltä, ja paina sitä hiiren kakkospainikkeella. Valitse 7-Zip > Lisää pakettiin, ja sinulle aukeaa yllä mainittu ruutu. Seuraa yllä annettuja ohjeita.

Jos haluat suojata useamman tiedoston tai kansion kerralla, maalaa ne pitämällä näppäimistön Ctrl-nappia pohjassa ja klikkaamalla kerran jokaista haluttua tiedostoa tai kansiota hiiren ykköspainikkeella. Jos tiedostoja on useita peräkkäin, voit valita niistä vain ensimmäisen, laittaa näppäimistön Shift-painikkeen pohjaan ja sitten valita listan viimeisen tiedoston maalataksesi myös kaikki välissä olevat kerralla.

Paina lopuksi plussamerkkiä 7-Zipissä tai hiiren kakkosnappia Resurssienhallinnassa jatkaaksesi pakkaamista.

Käyttäjän kannattaa kuitenkin olla varuillaan. Tällä tavalla suojatut tiedot jäävät edelleen koneelle myös alkuperäisessä pakkaamattomassa muodossaan. Paketin luomisen jälkeen alkuperäiset tiedot kannattaa siis varmuuskopioida muualle talteen tai hävittää. Toinen vaihtoehto on ruksata vaihtoehto Poista pakkauksen jälkeen, jolloin alkuperäiset tiedot hävitetään.

Ota myös huomioon, että ulkopuolisen on mahdollista avata salasanalla suojatut tiedot esikatseluun niin, että pakattujen tietojen alkuperäiset nimet näkyvät. Tämän voit estää laittamalla rastin kohtaan Tiedostonimien suojaus.

Kun haluat avata suojatun kansion tai tiedoston, avaa 7-Zip tai Resurssienhallinta, etsi kohteen sijainti levyltä, valitse kohde ja paina 7-Zipissä miinusmerkkistä Pura-nappia tai Resurssienhallinnassa hiiren kakkospainiketta ja sitten 7-Zip > Pura… tai Pura tänne purkaaksesi tiedot sen hetkiseen kansioon. Sinulta kysytään aiemmin valitsemasi salasana tietojen purkamiseksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt