Google kielsi vaali­mainonnan ilman erityistä lupaa – yllättynyt kansan­edustaja lataa suorat sanat - Digitoday - Ilta-Sanomat

Google kielsi vaali­mainonnan ilman erityistä lupaa – yllättynyt kansan­edustaja lataa suorat sanat

Googlen EU-vaaleihin tehdyt tiukat vaalimainoslinjaukset kokevat myös eduskuntavaaleja. Tämä on hankaloittanut kampanjointia verkossa, ja etenkin kokoomuksen Jukka Kopra on asiasta käärmeissään.

Julkaistu: 27.3.2019 10:17

Google on estänyt poliittisen mainonnan Suomessa ja muualla EU:ssa ilman erikseen haettavaa sertifikaattia. EU-vaaleihin sorvattu linjaus vaikuttaa yllättäen myös Suomen eduskuntavaaleihin.

Yhdysvaltalainen internet-yhtiö Google yllätti kokoomuksen kansanedustaja Jukka Kopran estämällä hänen eduskuntavaalimainoksensa.

– Olimme suunnitelleet laittavamme Google-kampanjan käyntiin viime viikon lopulla. Sitten ihmettelimme, kun systeemi ei vaan toiminut ja kampanja ei käynnistynyt, Kopra sanoo Ilta-Sanomat Digitodaylle.

Kopran mukaan Google kertoi kampanjan olevan tulkittu poliittiseksi mainonnaksi.

– Ilmoituksen mukaan Google on 21. maaliskuuta irrottanut töpselin kaikesta tällaisesta. Nyt pitää rekisteröityä ja hakea sertifikaatti Googlelta, että on luotettava poliittinen toimija.

SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm vahvistaa Kopran havainnot.

– Kyllä tässä joku sen tyyppinen muutos on tapahtunut. Ei tullut mitään ennakkovaroitusta, vaan mainonta vain lyötiin poikki, Rönnholm toteaa.

– Jos ihmiset ovat Googlelta mainontaa ostaneet ja se loppuu kuin seinään, olisihan se aika erikoinen tilanne, Rönnholm jatkaa.

Google: Asiasta on kerrottu

Google kertoo Ilta-Sanomat Digitodaylle, että poliittinen mainonta on estetty ennen mainostajan todentamista eli sertifikaatin saamista Googlelta. Yhtiön mukaan eston ei pitäisi olla yllätys, sillä asiasta on tiedotettu.

Google kertoi uusista toimistaan muun muassa tammikuisessa blogikirjoituksessaan, ja päivämäärä 21. maaliskuuta on mainittu Googlen tukiartikkelissa.

Sertifikaatin hakeminen tapahtuu verrattain yksiselitteisen verkkosivun kautta, mutta ei ole silti välttämättä helppoa. Kopra sai jo kerran kieltävän vastauksen, koska lomakkeeseen oli jäänyt väärä tieto. Toinen hakukerta ei vielä tiistaina ollut tuottanut tulosta.

Googlen palvelun tukiartikkelin mukaan ”EU:ssa vaalimainoksiksi lasketaan mainokset, joissa mainostetaan Euroopan parlamenttiin liittyvää poliittista puoluetta, nykyistä vaaleilla valittua EU-parlamentin virkamiestä tai EU:n parlamenttivaaliehdokasta”.

Tukiartikkelissa ei kerrota sen koskevan myös kansallisia parlamenttivaaleja, joten on ollut vaikea kuvitella eston koskevan eduskuntavaaleja.

Kansanedustaja ei säästele sanoja

Googlen päätös koskee koko Euroopan unionia ja liittyy ennen kaikkea lähestyviin eurovaaleihin. Tavoite on ilmeisesti estää jo etukäteen mahdollista vaalivaikuttamista, mutta Kopran mielestä Suomen eduskuntavaalien kannalta Googlen ajoitus on harvinaisen huono.

– He ovat sokeita tai kyvyttömiä tajuamaan, että Suomessa on vaalit paraikaa käynnissä. Melkein väitän, että tämä jo nyt vaikuttaa Suomen eduskuntavaalien lopputulokseen, Kopra tulkitsee.

Kopra veikkaa, että Suomessa voi olla satoja vaaliehdokkaita, jotka aikoivat tehdä itseään näkyviksi Googlen laajasti käytettyjen mainosverkostojen kautta. Sertifikaatin hakeminen ja asian selvittely vie aikaa ja ennakkoäänestys alkaa jo viikon päästä keskiviikkona.

– Googlen pyrkimys on varmasti hyvä, mutta heidän toimenpiteensä juuri tässä hetkessä vaikuttaa suomalaiseen vaalikampanjointiin. Vaikka he haluavat tervehdyttää ilmapiiriä, niin itse asiassa Google omalla toiminnallaan sotkee vaaleja Suomessa ja vahingoittaa suomalaista demokratiaa.

Google ei kommentoinut Ilta-Sanomat Digitodaylle väitteitä demokratian vahingoittamisesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?