Tietosuojavaltuutettu aloittaa selvityksen Nokia-puhelimista – puhelimien epäillään lähettäneen henkilötietoja Kiinaan

Selvityksessä varmistutaan siitä, oliko datan lähettämisellä oikeusperustetta ja tiesivätkö puhelimien omistajat siitä.

Vierailijoita Nokian messuosastolla Mobile World Congressissa Barcelonassa helmikuussa.

21.3.2019 11:26 | Päivitetty 21.3.2019 12:06

Tietosuojavaltuutetun toimisto aloittaa selvityksen Nokian puhelimista, kertoo tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio. Aarnio sanoo, että Nokian puhelimet ovat saattaneet lähettää Kiinaan henkilötietoja.

– Meidän alustavan analyysin mukaan voidaan arvioida, että siinä on myös henkilötietoja siirtynyt, Aarnio sanoo.

Tietosuojavaltuutettu huomauttaa, että henkilötieto-käsite on laaja ja riippuu kulloisestakin tilanteesta.

Norjan yleisradioyhtiö NRK uutisoi aiemmin tänään, että Nokian 7 Plus -matkapuhelimet ovat lähettäneet tietoja esimerkiksi puhelimen sijainnista sekä sarjanumerotietoja. Tiedot ovat päätyneet Kiinan valtio-omisteisen China Telecomin palvelimelle.

Aarnion mukaan tietosuojavaltuutettu haluaa selvittää Nokian puhelimia valmistavalta HMD Globalilta, millä perusteilla tietoa on lähetetty.

– Ideahan on, että tiedot liikkuvat vapaasti EU:n alueella, mutta kun mennään EU:n ulkopuolelle, pitää aina olla jokin oikeusperuste. Selvityspyynnöllä pyritään selvittämään, että onko tällainen oikeusperuste ollut.

– Toinen asia on, miten informointi on asiassa toiminut eli ovatko puhelimien haltijat tienneet, että heitä koskevia tietoa siirretään Kiinaan, Aarnio jatkaa.

Puhelinvalmistaja sanoo korjanneensa asian päivityksellä

Puhelimia valmistava HMD Global myöntää NRK:lle, että osan 7 Plus -puhelimista on havaittu lähettävän dataa Kiinaan. HMD sanoo NRK:n uutisessa, ettei yksittäistä henkilöä voi tunnistaa puhelimen lähettämästä datasta.

Yhtiö kertoo lähettäneensä puhelimen omistajille päivityksen, jonka pitäisi korjata asia.

Myös Aarnio haluaa selvityksen yhteydessä varmistua siitä, että mahdollinen tietoturva-aukko paikataan.

– Ainakin minua kiinnostaa se, että tilanne on korjattu sillä tavalla, ettei henkilötietoja enää ilman oikeusperustetta siirretä EU:n ulkopuolelle.

Seuraavaksi tietosuojavaltuutetun toimisto muotoilee selvityspyynnön, jonka se lähettää HMD:lle. Tietosuojavaltuutetun toimisto hoitaa myös muualta Euroopasta mahdollisesti saapuvat kantelut asiassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?