Suosittu nettipalvelu kadotti käyttäjien musiikin, kuvat ja videot vuosien ajalta

Julkaistu:

Pilvipalvelut
Jos tiedostot olivat vain MySpacessa, ne ovat tuskin enää missään.
Takavuosien suosittu yhteisöpalvelu MySpace myöntää hukanneensa kaiken palveluun ladatun musiikin ja myös muita tiedostoja vuosilta 2003–2015.

Vanhempi musiikki lakkasi toimimasta noin vuosi sitten, mutta asialle ei tuolloin saatu kunnon selitystä.

Asia on noussut esille muun muassa Reddit-keskusteluissa, joissa on nostettu esille palvelun käyttäjien kyselyyn antamia vastaussähköposteja. MySpace myöntää myös verkkosivuillaan, että ”yli kolme vuotta vanhat kuvat, äänitiedostot ja videot” eivät ole välttämättä enää tarjolla.


Myspace on kertonut tiedostojen katoamissyyn olevan muutos, jossa tiedot siirrettiin palvelimelta toiselle. Tiedostot vahingoittuivat toimenpiteessä käyttökelvottomiksi.

Palvelun virhettä voi pitää erityisen suurena, sillä MySpace oli etenkin musiikintekijöiden suosiossa. Se oli hyvin suosittu musiikin kuuntelualusta ennen Spotifya ja muita suoratoistopalveluita. Se myös mahdollisti artistien ja fanien suoran kanssakäymisen.

MySpacea voi pitää myös Facebookin edeltäjänä yhtenä ensimmäisistä suurista sosiaalisen median palveluista, sillä se perustui käyttäjien luomaan sisältöön ja vuorovaikutukseen. Tämä oli merkittävä ero verrattuna aiempaan tapaan käyttää verkkoa, jossa ihmiset olivat lähinnä passiivisia tiedon vastaanottajia.

MySpacen suosio oli suurimmillaan viime vuosikymmenellä, mutta se kääntyi jyrkkään laskuun vuosikymmenen vaihteen tienoilla Facebookin nousun myötä. Palvelun 580 miljoonalla dollarilla ostanut News Corp myi sen vuonna 2011 Specific Medialle 35 miljoonalla dollarilla.

Palvelu yritti houkutella käyttäjiään takaisin muutama vuosi sitten muistuttelemalla heitä vanhoista valokuvistaan.
Palvelun takaiskuihin kuului muun muassa se, että 360 miljoonaa sen käyttäjien salasanaa varastettiin. Tämän lisäksi se jäi kiinni käyttäjätietojensa luovuttamisesta mainostajille.
MySpacen moka on kouriintuntuva esimerkki siitä, että on vaarallista pitää tiedostojen ainoana säilytyspaikkana pilvipalvelua. Sellainen soveltuu oikein hyvin yhdeksi varmuuskopiointitavaksi, mutta ei missään nimessä ainoaksi.

Tärkeisiin tiedostoihin on syytä soveltaa 3-2-1-varmuuskopiointimallia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt