Chrome 73:ssa on DuckDuckGo-hakukone, tumma tila Mac-käyttäjille ja parannettu lataustenhallinta - Digitoday - Ilta-Sanomat

Chrome-selain sai päivityksen – 3 isoa uudistusta

Chrome 73:ssa on uuden hakukoneen lisäksi tumma tila Mac-käyttäjille. Myös mobiilikäyttäjille on tarjolla uutta.

Chrome-selain on saanut uusia ominaisuuksia.­

15.3.2019 7:00

Google julkaisi Chrome-nettiselaimestaan version 73 Windowsille, Macille ja Linuxille, muun muassa 9to5Google ja TechCrunch kertovat.

Myös IS Digitoday totesi päivityksen olevan saatavilla, sillä Chromen Tietoja Chromesta -asetussivulla vierailu käynnisti saman tien uuden version asennuksen.

Näkyvin uutuus on uusi hakukone. Oletuksena hakukoneena on yhä Google, mutta uutena vaihtoehtona tarjotaan nyt tietosuojaan keskittynyttä DuckDuckGota (DDG). Vanhastaan tarjolla ovat olleet myös Yahoo ja Microsoftin Bing.

DDG poikkeaa Googlesta muun muassa siinä, että käyttäjien tekemiä hakuja ei seurata eikä käyttäjää profiloida. Sen takia kaikki käyttäjät saavat samat tulokset samoilla hakusanoilla.

Voit itse valita hakukoneen painamalla Chrome 73:ssa oikean yläkulman kolmea pystypistettä, valitsemalla Asetukset ja sitten vierittämällä sivua kohtaan Hakukone.

Googlen mukaan tarjottujen hakukoneiden lista perustuu uusiin käyttötilastoihin.

Chromen hakukoneeksi on nyt mahdollista valita DuckDuckGo. Kuvakaappaus selaimen asetuksista.­

Paikoin on epäilty, että DDG:n lisäys on myönnytys viranomaisille sen jälkeen, kun Euroopan unioni rankaisi Googlea yhtiön omien palvelujen pakottamisesta käyttäjille. Google sai viime kesänä EU:lta 4,3 miljardin euron sakon Chromen ja hakukoneen yhdistämisestä toisiinsa Androidissa.

Jo aiemmin odotettu tumma tila on nyt saapunut Chromeen, mutta toistaiseksi vain Mac-käyttäjille.

Tumma tila koskee muun muassa Chromen yläpalkkia, välilehtiä, kirjanmerkkiriviä ja kolmen pystypisteen takaa aukeavaa valikkoa. Tumma tila, joka on omiaan vähentämään etenkin silmien rasitusta, on tulossa myöhemmin Chromen Windows-versioon.

Tumma tila on tullut jo Mac-käyttäjille, mutta Windows-käyttäjille sitä ei vielä tarjota. Kuvakaappaus Chromen esiversiosta Windowsille.­

IS Digitoday ei vielä löytänyt uutta Chromea Androidille, mutta se tarjoilee muun muassa entistä enemmän tietoa selaimen kautta tehtävistä latauksista. Latausten käynnistämisen jälkeen Androidin Chrome näyttää nyt reaaliajassa latauksen etenemisen.

Myös vanhojen latausten listaa ollaan uudistamassa. Yksinkertainen lista pienine esikatselukuvineen korvataan entistä enemmän tietoa tarjoavalla syötteellä, jota voi myös suodattaa sisältötyypin, kuten videot tai kuvat, mukaan. 9to5Googlen mukaan tämä uusi lista ei kuitenkaan ole vielä laajasti käyttäjien saatavilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?