Kommentti: Applen ja Googlen ehtymätön rahavirta voi katketa – muutos alkaa Euroopasta

Julkaistu:

Kommentti
Apple ja Google tekevät kymmeniä miljardeja muiden tekemiä sovelluksia tarjoamalla. Tämä bisnesmalli saattaa olla tulossa tiensä päähän, kirjoittaa Ilta-Sanomien digitoimittaja Henrik Kärkkäinen.
Nettijäteillä Applella ja Googlella on ehtymätön rahalähde. Sovelluskaupat.

Molemmat yhtiöt nettoavat 30 prosenttia App Storen ja Google Playn kautta myydyistä sovelluksista. SensoryTowerin arvioiden mukaan nämä kaksi yhtiötä tienasivat sovelluskauppaostoksilla viime vuonna yhteensä 63 miljardia euroa.

Tästä Applen osuus oli 41 miljardia ja Googlen 22 miljardia euroa. Applen digitaalinen myynti kasvoi edellisvuodesta 20 prosenttia ja Googlen 27.

Niksi on siinä, että tulot eivät synny niinkään omien tuotteiden ja palveluiden myymisestä, vaan toisten tekemien sovellusten ja niiden sisällä tehtyjen ostosten välittämisestä. Diilerihommaa siis.

Malli on toiminut useamman vuoden, mutta nyt Applen ja Googlen duopoli on joutunut vastatuuleen. Tästä hyvä esimerkki on Spotifyn EU:n kilpailuviranomaisille tekemä valitus Applen toiminnasta.
Lyhykäisyydessään Spotifyn argumentissa on kyse siitä, että Apple kilpailee epäreilusti. Se haluaa ottaa kilpailijansa tuotoista liki kolmanneksen samaan aikaan kun se tarjoaa omaa musiikkipalveluaan.

 

Viime aikoihin asti EU on pitkään ollut ainoa mahti maailmassa, jolla on ollut intressiä säännellä nettijättien toimintaa

Spotify kääntyi oikean tahon suuntaan, sillä viime aikoihin asti EU on pitkään ollut ainoa mahti maailmassa, jolla on ollut intressiä säännellä nettijättien toimintaa. EU on sakottanut niin Applea kuin Googlea ankaralla kädellä.
Tuuli on kuitenkin kääntymässä. Myös Yhdysvalloissa on alettu kysellä yhä useammin, pitäisikö kauppa-alustojen valtaa alkaa murtaa. Demokraattipuolueen presidenttiehdokkuutta tavoitteleva Elizabeth Warren on tehnyt tästä erään vaaliteemoistaan.
Warrenin ehdotus ei koske vain Applea ja Googlea, vaan myös Amazonia. Tämä on vielä järisyttävämpää kuin sovelluskappojen miljardit.

Amazon nimittäin tekee samaa tosimaailmassa, mitä Apple ja Google tekevät digitaalisesti: Tarjoaa muille yrityksille kauppapaikan maksua vastaan ja myy itse samoja tuotteita. Warrenin mukaan yritysten pitäisi joko keskittyä myyntialustojen ylläpitoon tai myydä omia tuotteitaan – mutta ei molempia.

Warren edustaa siinä määrin vasenta laitaa demokraattipuolueesta, että hänestä tuskin tulee puolueen ehdokasta saati maan 46. presidenttiä. Hän on kuitenkin nostanut aiheen pöydälle, ja nyt siitä on pakko keskustella myös rapakon takana.

Samaan aikaan kun kauppapaikkojen rajoittamiseen alkaa olla poliittista painetta, myös markkinavoimat haastavat Applen ja Googlen mallia yhä vahvemmin.

Niin Netflix kuin Spotify ovat estäneet palvelunsa tilaamisen App Storen sisällä välttääkseen ”sovelluskauppaveron”.

Myöskään massiivista Fortnite-peliä ei käy lataaminen Google Playsta, vaan se on hankittava julkaisija Epicin verkkosivujen kautta. Tällä tavoin Epic saa pitää itse pelinsä massiivisista mikro-ostoksista kertyvät rahavirrat. Tämä olisi malli, joka epäilemättä sopisi myös massiivisia voittoja pelinsisäisillä ostoksilla tekevälle Supercellille.

On todennäköistä, että Androidille tulee vaihtoehtoisia sovelluskauppoja ja niiden ulkopuolista tarjontaa jatkossa yhä enemmän.

Apple on suuri kysymys. Yhtiön bisnesmallin mukaan iPhonelle ei ole mahdollista tarjota sovelluksia vaihtoehtoisista kaupoista, ja tämä seikka on varmasti seuraavaksi tulilinjalla. Applen monopoli sovellusten tarjoamiseen ei ole enää itsestään selvä.

Itsestään selvää on, etteivät muutokset mene myöskään helposti läpi. Kun kyse on kymmenien miljardien rahavirroista, nettiyhtiöt taistelevat raivokkaasti vastaan – kaikin mahdollisin keinoin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt