Facebookin päivä muuttui painajaiseksi: Historiallinen katko, rahoja takaisin, rikostutkinta...

Julkaistu:

Facebook
Facebookin laaja katko ei ollut ainoa yhteisöpalvelua kohdannut vahinko keskiviikkona, The New York Times raportoi.
Yhdysvaltalainen yli kahden miljardin käyttäjän yhteisöpalvelu Facebook koki mustan keskiviikon. Ongelmat eivät jääneet siihen, että palveluun iski tiettävästi sen vakavin käyttökatkos koskaan.
Facebook saattaa joutua palauttamaan rahoja mainostajille pitkäksi venähtäneen katkon vuoksi. Bloombergin mukaan yhtiö tienaa mainoksia näyttämällä 167 miljoonaa euroa päivässä, ja häiriö näkyisi suoraan yhtiön tulovirrassa.

Sen lisäksi Facebookia vastaan käynnistettiin rikostutkinta Yhdysvalloissa, The New York Times kertoo. Liittovaltion syyttäjät penkovat Facebookin datasopimuksia joidenkin maailman suurimpien teknologiayritysten kanssa.

Lehden nimettömien lähteiden mukaan New Yorkin suuri valamiehistö on jättänyt haasteen saadakseen ainakin kahden merkittävän älypuhelimia ja muita laitteita valmistavan yrityksen tietoja. Molemmat yritykset olivat Facebookin kumppaneita ja saivat väitetysti laajan pääsyn satojen miljoonien Facebook-käyttäjien henkilökohtaisiin tietoihin.

Tutkinta liittyy viime joulukuun paljastukseen, jonka mukaan Facebookilla olisi ollut sopimukset kaikkiaan 150 eri yrityksen kanssa päästääkseen ne vaihtelevan kattavasti käsiksi käyttäjätietoihin. Esimerkiksi Netflix, Spotify ja Bank of Canada saivat Facebookissa tiettävästi pääsyn käyttäjien yksityisiin viesteihin ilman, että käyttäjiltä kysyttiin lupaa.

Facebook kiisti, että tietoihin olisi annettu pääsy ilman lupaa. Lisäksi sen mukaan kumppanuuksilla oli tarkoitus varmistaa, että esimerkiksi viestien lähettäminen toimisi myös vaikkapa Spotify-sovelluksen kautta. Facebookin mukaan suurin osa kumppanuuksista on jo purettu.
Facebook kommentoi rikostutkintaa sanomalla, että se otetaan vakavasti, ja tutkijoiden kanssa tehdään yhteistyötä.

Facebookin ennätyspaha katkos ei ole vieläkään täysin ohi. Vaikka Messenger-pikaviestit ovat alkaneet kulkea ja Facebook-syötteet näkyä, yrityspuolen palvelut pätkivät Ilta-Sanomien havaintojen mukaan edelleen pahoin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt