Spotify valitti Applesta EU:hun – haluaa lopettaa rahastuksen - Digitoday - Ilta-Sanomat

Spotify valitti Applesta EU:hun – haluaa lopettaa rahastuksen

Spotify haluaa muuttaa sovelluskauppojen sääntöjä.

Julkaistu: 14.3.2019 9:36

Spotifyn mukaan Apple estää kilpailua suosimalla omaa musiikkipalveluaan.

Spotify on jättänyt EU:n kilpailuviranomaisille valituksen Applesta. Sen mukaan Apple haittaa kilpailua omaa Apple Music -suoratoistopalveluaan suosimalla.

Spotifyn pääargumentti on siinä, että Apple ottaa 30 prosenttia kaikista sen ekosysteemin, kuten App Storen, kautta jaeltujen sovellusten ja palveluiden tuotoista. Samaan aikaan kun Apple ottaa kilpailijoidensa tuotoista lähes kolmanneksen, se tarjoaa kuluttajille omaa palveluaan samaan hintaan tai halvemmalla.

Spotifyn lakiasiainjohtaja Horacio Gutierrezin mukaan Spotify oli pakotettu nostamaan hintojaan ”Apple-veron” vuoksi. Myöhemmin Spotify teki maksullisen tilauksen tekemisen mahdolliseksi vain tietokoneella välttääkseen maksamasta Applelle.

Spotify ei ole ryhtynyt toimiin Googlea vastaan, vaikka tämäkin tarjoaa omaa musiikkipalveluaan ja ottaa kolmanneksen Play-kaupassa välittämiensä sovellusten tuotosta. Spotify kertoi syyn olevan siinä, että toisin kuin Apple, Google ei estä linkkaamasta sovellusten sisällä palvelun tarjoamiin tarjouksiin muualla verkossa. Tämä on Spotifylle tärkeä hankintakanava maksaville asiakkaille.

Spotify ei kommentoinut, miten suuren taloudellisen vahingon se on arvioinut kokeneensa Applen käytäntöjen vuoksi.

Suoratoistopalveluista Spotify on vanhempi, ja se tuli iPhoneille vuonna 2007. Apple Music puolestaan syntyi vuonna 2015.

Spotify nousi ensimmäistä kertaa historiansa aikana voitolliseksi viime vuoden lopussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?