Facebook poisti psoriasisliiton sivut – tämä kuva naisesta uimassa oli yhtiölle liian seksuaalinen

Facebook poisti psoriasisvalistuskampanjan julistekuvan, koska se rikkoi palvelun seksuaalisuuteen liittyviä normeja.

Liiton sivut on poistettu Facebookista kokonaan uimapukukuvan vuoksi.

13.3.2019 7:08

Facebook on poistanut Psoriasisliiton sivut palvelustaan. Yhteisöpalvelu on ilmoittanut poiston syyksi yhteisönormien rikkomisen, tarkemmin ottaen seksin ja alastomuuden. Liitto oli käyttänyt Facebook-sivunsa kansikuvana otosta, jossa on kokouimapukuun pukeutunut nainen.

Kuva liittyy Maailman psoriasispäivään. Uimahalleille suunnattu ”psori ei tartu vedessäkään” -kampanja viestittää, ettei kyse ole tarttuvasta taudista. Psoriasis on yleisimmin iho- tai niveloireina ilmenevä tulehduksellinen pitkäaikaissairaus.

– Tehtävämme on välittää tietoa ja tarjota tukea psoriasista sairastaville. Perusteet tuntuvat aika oudoilta. Kuvassa on meidän jäsenemme, henkilö, jolla on psoriasis. Kyse ei ole mistään paljastelukuvasta. Tämä tuntuu aika hämmentävältä, sanoo Psoriasisliiton viestintäpäällikkö Susanna Kaaja puhelimitse.

– Tämä oli uimahalleille suunnattu kampanja, jossa kuvattiin ihminen uimapuvussa uimahallissa.

Facebook kieltää yhteisönormeissaan kuvat, joissa näkyvät sukupuolielimet, peräaukko tai naisen nänni.

Kaaja kertoo Facebookin sulkeneen sivun kahteen kertaan helmikuun aikana ennen lopullista poistoa. Tällöin sivujen sisältöä pääsi vielä katsomaan, vaikkei niiden hallinnointi ollut enää mahdollista. Liitto valitti Facebookille sivujen sulkemisesta, ja ne palautettiin nopeasti ennalleen molemmilla kerroilla.

Sivun uudelleenavaamisen jälkeen Kaaja vaihtoi Facebookia närkästyttäneen kuvan toiseen. Tästä huolimatta Facebook poisti pian tämän jälkeen liiton sivut kokonaan, eikä niitä löydy enää edes palvelun hakutoiminnolla.

– Niitä ei ole enää missään. Emme pääse katsomaan niitä enää itsekään, Kaaja sanoo.

Liitto on ollut ilman Facebook-sivujaan nyt kuukauden. Facebook ei ole vastannut asiaan liittyviin tiedusteluihin. Palvelua on lähestytty sen tukisivujen kautta sekä sähköpostitse. Liitto on ostanut palveluita myös sosiaalisen median konsultointia tarjoavalta yritykseltä asian ratkaisemiseksi.

Tilanteesta tekee varsin oudon se, että kuva oli ollut Facebookissa kuukausia ennen kuin siitä syntyi ongelma. Se julkaistiin viime vuoden lokakuun alussa.

– Sitä on jaettu siellä ongelmitta loka-, marras- ja joulukuun ajan. Siksi tämä tuntuukin niin kummalliselta. Se oli myös yhteistyökumppanimme Facebook-sivuilla koko loppuvuoden, eikä heilläkään ollut sen kanssa ongelmia, Kaaja sanoo.

Psoriasisliiton sivuilla oli Facebook-seuraajia noin 2500, joista osa on viestejä eteenpäin jakavia yhdistyksiä. Sivujen poisto hankaloittaa liiton viestintää merkittävästi.

– Ei se sitä ainakaan helpota. Somessa olevan jäsenistömme valtaosa on juuri Facebookissa. Se on ollut meille valtavan tärkeä kanava. Emmekä tiedä, tapahtuuko tässä lähiaikoina jotain vai ei. Viestinnän suunnittelumme hankaloituu ratkaisevasti.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Mediuutiset.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Facebookin sisällönpoistokäytännöt herättävät kummastusta. Yhteisöpalvelu on aiemmin poistanut muun muassa ikonisen kuvan Vietnamin napalmipommituksissa palaneesta pikkutytöstä, esihistoriallisen Venus-patsaan sekä Varustelekan alushousumainoksen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?