Tunnetko tämän turvallisen sähköpostipalvelun? Venäjä blokkasi sen juuri

Julkaistu:

Venäjä
ProtonMail joutui viranomaisten estolistalle Venäjällä.
Turvallisuudella palveluaan markkinoiva sähköpostipalvelu ProtonMail joutui sunnuntaina vaikeuksiin Venäjällä, muun muassa TechCrunch kertoo.

Venäjä määräsi internet-palveluntarjoajat estämään pääsyn ProtonMailiin, koska palvelun väitetään mahdollistaneen väärien pommiuhkausten levittäminen. Poliisi sai tiettävästi tammikuussa useita vääriä sähköposteja pommeista, mikä johti koulujen ja virastojen evakuointiin.

Tavallisen sähköpostin välittämisen ohella ProtonMail tarjoaa käyttäjilleen päästä päähän salattua sähköpostiyhteyttä. Tämä tarkoitetaan sitä, että viestit salakirjoitetaan lähettäjän päässä ja puretaan vastaanottajan laitteella, jolloin viestien salakuuntelu matkan varrella ei onnistu.

ProtonMailin kehittäjä Andy Yen luonnehtii estoa "erityisen juonikkaaksi", koska käyttäjillä on yhä pääsy vanhoihin posteihinsa, mutta uusia viestejä ei voi lähettää tai ottaa vastaan.

ProtonMail ei ollut ainoa kärsijä. Estoilla puututtiin myös muun muassa salatun Tor-verkon toimintaan. Yen ei ole viranomaisten toimista mielissään.

– ProtonMailin suurimittainen esto tavalla, joka vahingoittaa kaikkia Venäjän kansalaisia jotka haluavat parempaa verkkoturvaa, vaikuttaa huonolta lähestymistavalta, Yen sanoo TechCrunchille melkein mainosmaisesti.

Yen lisäsi, että ProtonMail on jo alkanut toipua estosta ja pyrkii varmistamaan palvelun toimivuuden käyttäjilleen. Hän huomauttaa eston alkaneen samaan aikaan, kun Venäjällä protestoitiin hallituksen aikomaa internetin "sulkukytkintä" vastaan.
Vuonna 2014 aloittanut ProtonMail luotiin alun perin Cern-tutkimuskeskuksessa. Siis samassa paikassa, jossa www, eli world wide web sai alkunsa tasan 30 vuotta sitten.
ProtonMail on joutunut pariin otteeseen kritiikin kohteeksi. Esimerkiksi vuonna 2015 palvelu myönsi maksaneensa kiristäjille lunnaat saadakseen palvelunestohyökkäyksen loppumaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt