30 vuotta sitten tehtiin keksintö, joka muutti maailmaa – sinäkin käytät sitä juuri nyt

Julkaistu:

WWW
Verkkosivut mahdollistanut world wide web täyttää 30 vuotta.
Www eli world wide web täyttää tänään 30 vuotta. Jossain vaiheessa melkein internetin synonyymiksi muodostunut tekniikka tarkoittaa eri palvelimille hajautettua hypertekstimuodossa toteutettujen verkkosivujen verkostoa. Sinäkin luet tätä tekstiä parhaillaan verkkosivulta.

Hypertekstillä tarkoitetaan sitä, että teksti sisältää sivun sisäisiä tai toisille verkkosivuille johtavia linkkejä.

Www:n alkukoti on fysiikan tutkimuskeskus CERN, jossa sittemmin aateloitu Tim Berners-Lee pohti tapoja yhdistää eri tietokoneilla oleva informaatio ja saada se näkyville yhteen paikkaan. Tämä poiki maaliskuussa 1989 Information Management: A Proposal -nimisen artikkelin (pdf).

Vuonna 1991 visio toteutui, kun www otettiin käyttöön internetissä. Siihen asti internetin tärkeimmät palvelut olivat olleet sähköposti, tekstipohjainen gopher-informaatiojärjestelmä sekä newseinä tai ”nyysseinä” tunnetut uutisryhmät.

CERN juhlistaa tänään 12. maaliskuuta merkkipäivää yhdessä www:n standardit määrittelevän World Wide Web Consortiumin eli W3C:n sekä World Wide Web Foundationin kanssa.


Berners-Leen huumorintajusta kertonee jotain se, että alkukielellä itse tekniikan ääntäminen kävi nopeammin kuin siitä tehdyn lyhenteen (world wide web vastaan double-u double-u double-u).

Www oli vuosikausia verkkosivujen osoitteen ensimmäinen osa (esimerkiksi www.iltasanomat.fi), ja tavasta on alettu luistaa aivan viime vuosina. Osa verkkosivuista ei toimi vieläkään ilman www-etuliitteen naputtelua sisään.

Berners-Leen käsialaa olivat myös www:n toiminnan kannalta keskeiset protokollat: url-osoiteformaatti, tekstin http-välitysmuoto ja html-kuvauskieli.

Itse internet on www:tä vanhempi keksintö. Sen edeltäjänä pidetään yleisesti Arpanetiä, jonka juuret ovat ensimmäisessä kahden tietokoneen välisessä tiedonsiirtotapahtumassa 29.10.1969. Tämä tarkoittaa sitä, että internet täyttää tämän vuoden lopussa puoli vuosisataa.
Internetin kehitys on jatkunut ripeästi myös www:n jälkeen. Jos www oli aikoinaan yhtä kuin internet, monille sen sydämen muodostavat erilaiset video- ja suoratoistopalvelut. Nämä ovat vastuussa verkon tiedonsiirtomäärien suuresta enemmistöstä.

Tim Berners-Lee on aatelointinsa ohella palkittu Suomessa ensimmäisellä Millennium-teknologiapalkinnolla vuonna 2004.
Nyt 63-vuotias Berners-Lee on sittemmin käyttänyt monia kärkkäitä puheenvuoroja verkon suunnasta. Viime vuonna hän vaati sopimusta, joka mahdollistaa verkon turvallisen käytön.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt