Räväkkä avaus USA:n presidenttikisassa: Google, Apple, Facebook ja Amazon pilkottava

Julkaistu: , Päivitetty:

Nettijätit
USA:n presidenttikisaan lähteneen senaattorin mielestä teknologiayhtiöiden valta on kasvanut liian suureksi.
Yhdysvaltain demokraattipuolueen presidenttiehdokkaaksi pyrkivä senaattori Elizabeth Warren on ilmoittanut pilkkovansa nettijätit Amazonin, Googlen ja Facebookin, mikäli hänet valitaan USA:n presidentiksi ensi vuonna.

– Maassamme on teknologiayhtiöitä, jotka luulevat hallitsevansa maailmaa. En halua, että meillä on hallitus, joka työskentelee näiden yhtiöiden hyväksi. Haluan, että hallituksemme työskentelee kansan hyväksi, Warren sanoi vaalitilaisuudessaan.

Warren syytti teknologiayhtiöitä kilpailijoiden ostamisesta pois markkinoilta ja kilpailun näivettämisestä. Aiemmin Warren oli sanonut, että kolmen suuren teknologiayrityksen yritysostot pitäisi ottaa valvontaan.

Warren on myös aiemmin linjannut, että yritysten ei pitäisi myydä tuotteita itse ylläpitämillään kauppa-alustoilla. Toisin sanoen Amazonin ei tulisi itse myydä tuotteita amazon.comissa, vaan yksinomaan tarjota sitä maksusta muille kauppiaille.

Hieman myöhemmin Warren kertoi, että myös Apple on hänen mielestään pilkottavien yritysten listalla, kertoo The Verge. Perusteet ovat samat kuin Amazonin tapauksessa, eli se ei saisi sekä pyörittää App Storea että myydä tuotteita siellä.

Warrenin ajatukset ovat saaneet ristiriitaisen vastaanoton Yhdysvalloissa. Teknologiayhtiöt eivät kommentoineet asiaa Reutersille.

Demokraattipuolueen vasenta laitaa edustava Warren on aiemmin kritisoinut voimakkaasti muun muassa isoja amerikkalaispankkeja vuosien 2007–2009 finanssikriisin jälkeen.

Tunnetuin tapaus teknologiayhtiön pilkkomisesta USA:ssa oli vuonna 2000, kun oikeus päätti jakaa Microsoftin. Myöhemmin päätös kuitenkin peruttiin.

Teknologiayhtiöt käyttävät merkittäviä rahasummia poliittiseen lobbaamiseen. Oman ilmoituksensa mukaan Google käytti viime vuonna vaikuttamiseen 18 miljoonaa euroa, Amazon 13 miljoonaa ja Facebook 11 miljoonaa. Yhtiöt ovat viime aikoina pyrkineet vaikuttamaan voimakkaasti EU:n tekijänoikeusdirektiiviin.

Tunnetuimpia vapaaehtoisesti toteutuneita tapauksia ovat HP:n jakautuminen Hewlett Packard Enterpriseen ja HP Inciin sekä Ebayn ja Paypalin erottaminen toisistaan.

Juttuun lisätty Applea koskeva kappale.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt