Piratismikanne nurin – kantajille maksettavaksi 15 000 € - Digitoday - Ilta-Sanomat

Piratismikanne nurin – kantajille maksettavaksi 15 000 €

Markkinaoikeus katsoi, ettei näyttö riittänyt syytettyä piraattia vastaan. Tekijänoikeuden nojalla korvauksia vaatineet tahot joutuivat maksumiehiksi.

8.3.2019 11:31

Markkinaoikeus on hylännyt piratismista syytetyn henkilön syytteen helmikuun lopussa.

Crystalis Entertainment UG ja Scanbox Entertainment A/S vaativat markkinaoikeudessa syytetyltä 1750 euron hyvitysmaksuja oikeudenomistajille. Tämän lisäksi oikeudenhaltijat vaativat korvattavaksi oikeudenkäyntikuluja 5 111,90 eurolla ja sekä palkkioita 20 880 eurolla. Kokonaisuudessaan vastaajan maksettavaksi olisi tullut 25 991,90 euroa viivästyskorkoineen.

Syytetyn väitettiin jakaneen Black Sails -televisiosarjaa sekä Taken 3 -elokuvaa verkossa Bittorrent-protokollalla.

Kantajan todistelu perustui verkossa tehtyyn ip-osoitetietojen seurantaan. Vastaajan todistelu perustui muun muassa siihen, että hänellä oli käytössään avoin langaton verkko sekä Mac-kone, kun tiedostojen jako tapahtui Windows-ohjelmalla. Todistelua kokonaisuutena arvioituaan markkinaoikeus arvioi, ettei kantajan näyttö riitä.

Oikeus teki silti päätöksessään linjauksia, joilla saattaa olla vaikutuksia myöhemmin. Puolustus kyseenalaisti Scanboxin asiavaltuuden vaatia korvauksia, sillä jaeltu versio ei ollut täsmälleen sama kuin mihin yhtiöllä oli oikeudet. Oikeus katsoi kuitenkin valtuuden päteväksi. Myöskään pitkä aikaväli väitetyistä rikkomuksista (vuosina 2015–2016) ei ollut oikeudelle ongelma.

Kanteen hylkäämisen myötä kantajille lankeaa maksettavaksi 15 500 euroa kantajan oikeudenkäyntikuluja korkoineen. Kantajan alkuperäinen vaatimus oli 20 398 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen, eli siihen voi hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

Tekijänoikeuksien suojaamisesta on kasvanut mittava bisnes, johon liittyvät oikeudenomistajien lisäksi valvontaa liiketoimintana tekeviä yrityksiä, näiden palkkaamia lakitoimistoja sekä netin valvontatyökaluja valmistavia ohjelmistoyrityksiä. Muun muassa nyt nähdyssä oikeusjutussa mukana olleella Crystalis Entertainment UG:lla on ostetut oikeudet vain vertaisverkossa tapahtuvan jakelun valvomiseen. Toiminnasta käytetään myös nimeä tekijänoikeustrollaus.

Markkinaoikeuden linja sisältöjen jakamisessa on ollut hyvin vaihteleva. Tammikuussa se se langetti 23 000 euroa maksettavaksi piratismista syytetylle miehelle.

Oikeusministeriön asettama työryhmä selvitti niin sanottujen piratismikirjeiden laillisuutta vuonna 2017. Sen johtopäätöksen mukaan tekijänoikeuksien haltijoilla on oikeus valvoa oikeuksiaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?