Firefox oppii poistamaan verkkosivuja muistista kaatumisen estämiseksi - Digitoday - Ilta-Sanomat

Toimiiko netti hitaasti? Firefox saa tärkeän uudistuksen

Julkaistu: 5.3.2019 7:00

Firefox-selain on saamassa uudistuksen, josta on iloa etenkin vanhemmissa tietokoneissa.

Mozilla rakentaa Firefox-selaimeen toimintoa, joka on omiaan vähentämään selaimen kaatuilua muistin puutteen takia. Asiasta kertovat esimerkiksi Ghacks ja Softpedia.

Nykyään ei ole lainkaan epätavallista, että yksi verkkosivu voi ahmaista satojakin megatavuja työ- eli ram-muistia. Kun sivuja on myös auki useita yhtä aikaa, voi muisti loppua esimerkiksi tietokoneissa, joissa on vain 4 gigatavua ram-muistia. Mozillan kehittämä toiminto puree näihin tilanteisiin.

Tarkoitus on, että Firefox osaa muistin huvetessa automaattisesti poistaa muistista ne verkkosivut, jotka ovat käyttämättöminä ja siten turhaan syövät tietokoneen voimavaroja. Toiminto on tulossa osaksi Firefoxin Windows-, Linux- ja MacOS-versioita mahdollisesti Firefoxin versiossa 67, jonka pitäisi ilmestyä toukokuussa.

Kilpailevassa Googlen Chrome-selaimessa vastaava tekniikka on jo olemassa. Mozilla toivoo, että toiminto vähentää Firefoxin kaatumisia muistin vähyyden takia.

Hieman nurinkurisesti Google on kehittämässä Chrome-selaimeen tekniikkaa, joka säilyttäisi äskettäin avattuja verkkosivuja välimuistissa, jotta niiden välillä voisi liikkua entistä nopeammin. Tekniikan uhkana on muistin lisääntyvä kulutus, mutta esimerkiksi Firefoxissa vastaava toiminto on jo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?