Wifi 6 mahdollistaa nopeamman tiedonsiirron ja paremman akkukeston, mutta älä osta vielä - Digitoday - Ilta-Sanomat

Kotien langaton netti mullistuu pian – tämä kaikki on uutta

Julkaistu: 4.3.2019 7:00

Wifi 6 on kotikäytössäkin yleisen langattoman netin uusi selkäranka. Mutta älä ryntää suin päin kauppaan.

Onko kotonasi netti, jota voi käyttää langattomasti vaikkapa puhelimella tai kannettavalla tietokoneella? Se on wifi ja siitä on tulossa uusi versio 6.

Wifi 6:n uutuuksia on esitelty Cnetin, Techspotin ja PCWorldin artikkeleissa. Uuden tekniikan ykkösvalttina on nopeus, joka Wifi 6:ssa yltää enimmillään 9,6 gigabittiin sekunnissa verrattuna nykyisen wifin 3,5 gigabittiin.

Tähän teoreettiseen maksimiin tuskin päästään todellisessa elämässä. Mutta nopeudesta povataan iloa esimerkiksi videokuvan siirtoon korkeilla näyttötarkkuuksilla tai virtuaalitodellisuussisältöjen suoratoistoon.

Korkeamman maksiminopeuden lisäksi Wifi 6:ssa on parannuksia, joiden avulla datavirta soljuu entistä varmemmin ilman pullonkauloja. Tilannetta voi verrata siihen, että yhtä jonoa ja sen yhtä asiakasta kerrallaan palveleva myyjä korvataan usealla myyjällä, jotka palvelevat useaa jonoa ja niissäkin vielä useaa asiakasta yhtä aikaa.

Verkon asiakkaat ovat käytännössä puhelimia, kuulokkeita, kuntorannekkeita ja vaikka jääkaappeja, jotka ovat yhteydessä kodin verkkoon. Esineiden internetin myötä nettiin kytköksissä olevien laitteiden määrä on räjähtämässä.

Tämän lisäksi tekniikan odotetaan parantavan suorituskykyä verkon äärirajoilla kaukana reitittimestä. Suorituskyvyn ja vakauden pitäisi lisääntyä myös ulkona ja esteellisissä olosuhteissa.

Myös akkukeston pitäisi parantua tekniikan pitäessä laitteet paremmin lepotilassa niitä turhaan aktivoimatta.

Helppo nimi, hankala ostaa

Wifi 6 on helppo nimi tekniikalle, joka kulkee myös nimellä 802.11ax. Wifi-tekniikat nimettiin hiljattain uudelleen niin, että nykyinen versio on Wifi 5 ja sitä edeltävä Wifi 4. Wifi 6 -laitteet toimivat yhdessä vanhempien versioiden kanssa, mutta eivät silloin esimerkiksi siirrä tietoa yhtä nopeasti kuin täydessä Wifi 6 -ympäristössä.

Uusi wifi tulee vähitellen koteihin uusien reitittimien ja niihin kytkeytyvien laitteiden myötä, mutta vimpaimia myydään jo nyt Wifi 6 -valmiina. Vaarana on, että tekniikka ehtii muuttua vielä siinä määrin, että nyt ostettava laite ei ehkä toimi oikein myöhemmin tai se ei tue joitakin Wifi 6:n lopullisia ominaisuuksia.

Wifi 6:n standardi voi olla valmis vasta joulukuussa tänä vuonna. On mahdollista, että ensimmäiset Wifi 6 -laitteet eivät tue tekniikkaa täysimääräisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?