Usb 3.2 -väylä on entistä nopeampi ja ostajalle vaikea - Digitoday - Ilta-Sanomat

Usb menee uusiksi: Odotettavissa valtava hämmennys ja sekaannus

Usb 3.2 on oudosti nimetty tekniikka tiedon siirtämiseksi huomattavasti nopeammin. Ostajan on oltava jatkossa valppaana kaupassa.

Suuri osa uudesta usb 3.2:sta tultaneen toteuttamaan yleistymässä olevilla usb-c-liittimillä.­

1.3.2019 7:00

Uutta usb-väylää tukevia laitteita odotellaan kauppoihin myöhemmin tänä vuonna. Ennen pitkää niin tietokoneet, niiden oheislaitteet kuin lukuisat muutkin usb:tä käyttävät vempaimet tukevat sitä. Asiasta kirjoittavat esimerkiksi Ars Technica ja The Verge.

Suurin parannus on se, että usb 3.2 mahdollistaa tiedonsiirron 20 gigabitin sekuntivauhdilla, mikä on tuplasti nykyistä enemmän.

Ostajan pitää kuitenkin varmistaa ensin, mitä hän on hankkimassa. Usb:n versioita on nimittäin alettu nimetä takautuvasti uudelleen. Alkujaan usb 3.0:na tunnettu ja 5 gigabittiä sekunnissa siirtävä tekniikka on jatkossa nimeltään usb 3.1 Gen 1 ja 10 gigabitin tekniikka on usb 3.1 Gen 2.

Usb 3.2 tekee hommasta vieläkin vaikeampaa. Usb:n määrityksistä päättävä USB-IF nimesi tekniikat uudelleen, ja nyt 5 gigabitin usb on nimeltään usb 3.2 Gen 1 ja 10 gigabitin tekniikka usb 3.2 Gen 2.

Voisi kuvitella, että uusin 20 gigabitin tekniikka olisi siis usb 3.2 Gen 3, mutta näin ei ole. Sen sijaan nimi on usb 3.2 Gen 2x2 siinä käytettävän kahden yhtäaikaisen tiedonsiirtokanavan vuoksi.

Uusimman väyläversion kuluttajabrändi on SuperSpeed USB 20Gbps, mikä voi helpottaa tilannetta. Mutta on valmistajista kiinni, miten tarkasti ne noudattavat USB-IF:n vetoomusta kertoa rehellisesti tuotteidensa kyvykkyydestä. On esimerkiksi mahdollista, että myyntiin tulee usb 3.2:ta nimellisesti tukevia laitteita, jotka todellisuudessa pystyvät vain 5 gigabitin sekuntivauhtiin.

Onneksi usb 3.2 on kuitenkin ulkoisesti entisenlainen ja liitäntöineen taaksepäin yhteensopiva. Usb:n nykyinen fyysinen liitäntä on nimeltään Type-C ja sen tunnistaa symmetrisyydestä. Liittimen voi kytkeä kiinni kummin päin tahansa.

Nopeuden lisäksi myös usb:n turvaominaisuuksia ollaan muokkaamassa. Muutoksen tarkoitus on suojata laitteita turvattomilta latureilta sekä haittaohjelmilta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?