Omat työntekijät suolasivat Microsoftin jättijulkaisun aattona: ”Me kieltäydymme...”

Microsoft esitteli uuden version lisätyn todellisuuden HoloLens-silmikostaan. Julkistusta varjostaa työntekijöiden tiukka protesti laitteen käyttöaikomuksia vastaan.

Microsoftin Alex Kipman estteli HoloLens 2 -silmikkoa Barcelonassa. Julkistus tapahtui vain hetki Microsoftin työntekijöiden protestin jälkeen.

25.2.2019 16:00

Joukko Microsoftin työntekijöitä julkaisi avoimen kirjeen Microsoftia vastaan yhdistetyn todellisuuden HoloLens-silmikosta. Työntekijät vastustavat Microsoftin 479 miljoonan dollarin sopimusta Yhdysvaltain armeijan kanssa, jossa HoloLensiä on määrä käyttää sotilaskäytössä taistelukentillä osana Microsoftin rakentamaa IVAS-järjestelmää (Integrated Visual Augmentation System).

– HoloLensin käyttö IVAS-järjestelmässä on suunniteltu auttamaan ihmisiä tappamaan. Se otetaan käyttöön taistelukentällä ja toimii muuttamalla sodankäynti simuloiduksi "videopeliksi" etäännyttäen sotilaita sodan taistelukentän ja verenvuodatuksen todellisuudesta, työntekijät sanovat vetoomuksessaan, joka on osoitettu toimitusjohtaja Satya Nadellalle ja lakijohtaja Brad Smithille.

Ammattikäyttöön suunnattu silmikko yhdistää todellisen näkymän tietokoneella luotuun näkymään, eli kyse on niin sanotusta lisätystä todellisuudesta. Vetoomuksen mukaan Microsoft astuu sopimuksellaan nyt ensi kertaa aseiden kehitykseen.

– Me kieltäydymme luomasta teknologiaa sodankäyntiä ja sortoa varten.

Vetoomuksessa vaaditaan Microsoftia luopumaan sopimuksesta ja lopettamaan kaiken aseteknologian kehittäminen. Kirjeen mukaan yhtiön pitää myös sitoutua tähän luomalla julkinen käytäntö teknologian hyväksyttävästä käytöstä.

Microsoft pysyy tiukkana

Perjantaina julkaistua vetoomusta seurasi sunnuntaina Microsoftin HoloLens 2 -julkistus Barcelonan MWC-messuilla. Silmikon uusi versio tarjoaa muun muassa huomattavasti laajemman näkökentän, se on mukavampi pitää päässä, ja immersio on entistä vakuuttavampi, Wired-lehti arvioi. 3500 dollarin laite sisältää tekoälysirun ja ottaa yhteyttä Microsoftin Azure-pilvipalveluun. Laitetta ei siis edelleenkään ole tarkoitettu kuluttajille, vaan eri alojen spesialisteille.

Ei ole selvää, miten laajaa kannatusta protesti nauttii Microsoftin riveissä. Työntekijät voivat allekirjoittaa vetoomuksen, mutta ulkopuolisilta on evätty oikeus katsoa sitä.

Microsoft ei näytä ainakaan ulkoisesti osoittavan reagoinnin merkkejä. Yhtiön edustaja kertoi Cnetille, että Microsoft on yhä sitoutunut sopimukseensa armeijan kanssa mietittyään asiaa tarkasti viime syksynä. Tätä pohdintaa Microsoft selvitti silloisessa blogikirjoituksessaan.

Myös Googlen työntekijät ovat protestoineet teknologian sotakäyttöä vastaan. Viime vuonna yhtiössä nähtiin joukkoirtisanoutuminen vastalauseena Googlen hankkeelle lennokkikuvissa olevien ihmisten ja esineiden tunnistamiseksi Yhdysvaltain armeijalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?