Maailman ensimmäinen web-selain luotiin uudestaan – kokeilijalle luvassa karu elämys

Julkaistu:

Nettiselaimet
Maailman ensimmäinen www-selain on nyt kenen tahansa kokeiltavissa, The Register kertoo.
Nykyaikaisen internetin perustan, hypertekstiin pohjautuvan world wide webin kehittäjä Sir Tim Berners-Lee rakensi myös kautta aikain ensimmäisen www-selaimen nimeltä WorldWideWeb vuonna 1990. The Register kertoo selaimen olevan nyt kaikkien kokeiltavissa.


Selainta voi käyttää sille omistetun verkkosivun kautta. Kyseessä on erittäin karu kokemus kaikille, jotka eivät muista webin alkuaikoja. Selain ei osaa esittää esimerkiksi kuvia tai toistaa ääntä. Selaimessa voi avata verkkosivuja painamalla vasemmasta valikosta Document > Open from full document reference ja sitten näpyttelemällä verkkosivun osoitteen. Esitettävä sivu sisältää kuitenkin vain tekstiä.

Selaimen rakensi viidessä päivässä yhdeksän koodaajan tiimi Cernin pyynnöstä. Projektilla muistetaan ensi kuun 30-vuotisjuhlaa world wide webin laukaisseen ehdotuksen kunniaksi.

Webin alkuaikoina myös Suomessa tehtiin merkittävää työtä ensimmäisen graafisella käyttöliittymällä varustetun selaimen parissa. Erwise-niminen selain ei kuitenkaan koskaan päässyt maaliinsa, vaikka jopa Berners-Lee itse oli selaimesta vaikuttunut.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt