Tarkka kysymys synkästä tv-sarjasta paljasti – Netflix tietää sinusta enemmän kuin ehkä arvaatkaan - Digitoday - Ilta-Sanomat

Tarkka kysymys synkästä tv-sarjasta paljasti – Netflix tietää sinusta enemmän kuin ehkä arvaatkaan

Vasta tutkijan huolella laadittu kysymys paljasti, miten tarkkaan Netflix seuraa käyttäjiään.

15.2.2019 7:00

Videopalvelu Netflix tallentaa asiakkaidensa katselutottumuksia muun muassa suositellakseen heille uutta katsottavaa. Brittiläinen teknologiaoikeuksien tutkija Michael Veale selvitti, että palvelu seuraa käyttäjien toimia hyvinkin yksityiskohtaisesti.

Veale halusi saada selville, onko Netflix tallentanut hänen valintansa Black Mirror -tieteissarjan interaktiivisessa jaksossa Bandersnatch, jossa käyttäjälle annetaan välillä mahdollisuus tehdä valintoja, jotka vaikuttavat juonen kulkuun. Veale vaati Netflixiä toimittamaan palvelun hänestä tallennetut tiedot vedoten EU-maissa keväällä voimaan tulleeseen gdpr-tietosuoja-asetukseen.

Epäily osoittautui todeksi, Veale kertoo Twitter-palvelussa.

Netflix ei ainoastaan tallentanut katsojan tekemiä valintoja, vaan myös milloin ne on tehty, millä laitteella katsoessa ne on tehty ja onko katsoja nähnyt jakson osia aiemmin. Veale kertoo Motherboard-lehdelle, että hänen täytyi muotoilla kysymyksensä hyvin tarkkaan saadakseen haluamansa tiedot.

Verkkopalvelun mukaan Bandersnatchin valintatiedot tallennetaan muun muassa mainontaa varten. Esimerkiksi käyttäjän valinta päähenkilön haluamista muroista saattaa vaikuttaa myöhemmin jaksossa näkyvään mainokseen. Lisäksi Netflix aikoo käyttää valintatietoja kehittyäkseen interaktiivisen kerrontamuodon käytössä.

Veale ei kuitenkaan huomannut kysyä, miten kauan yhtiö aikoo tiedot säilyttää. Hän myös arvostelee sitä, ettei Netflix varsinaisesti kysynyt lupaa jakson valintatietojen tallentamiseen, eikä siitä voinut kieltäytyä. Yhtiö ei ole mitenkään anonymisoinut tietoa, vaan se oli selvästi liitettynä hänen tietoihinsa kauan jakson jälkeen.

On hieman ironista, että Netflixin yksityiskohtainen käyttäjäseuranta paljastetaan juuri Black Mirror -sarjan avulla, sillä sarjan jaksojen toistuvina aiheina ovat erilaiset tietotekniikan tuomat uhkakuvat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?