Kuohuttaneessa nettikiistassa sopu, ”meemikielto” nurin – nämä 7 asiaa ovat pian toisin

Julkaistu:

Tekijänoikeudet
Tuore sopu säilyttää verkon vapauden, vaikka nettijätit joutuvat maksamaan aiempaa enemmän, kertoo EU.
EU:n eilisiltana saavuttama sopi tekijänoikeuskiistassa. Lopullinen päätös on kiistellyiltä osiltaan erilainen kuin alun perin suunniteltu.

Tekijänoikeusuudistus on varsin laaja kokonaisuus, josta vallitsi pääosin yksimielisyys. Närää herättivät kuitenkin sen 11. ja 13. artikla. Ensimmäinen sai lisänimen ”linkkivero”, ja siinä oli kyse esikatselunäkymien esittämisestä uutisista tehtävissä jaoissa. Artikla 13, pilkkanimeltään ”meemikielto”, olisi velvoittanut palveluntarjoajia käyttämään suodattimia, jotka tunnistaisivat niiden palvelimille ladattavan tekijänoikeuksin suojatun materiaalin.

EU:n mukaan uudistus on tarpeen, sillä nettijäteillä ei ole juuri ollut painetta neuvotella reiluja korvauskäytäntöjä digitaalisten sisältöjen oikeuksien omistajien kanssa. Tähän asti yhtiöillä on ollut ainoastaan velvoite poistaa tekijänoikeuksia loukkaava materiaali oikeudenomistajan sitä erikseen vaatiessa.

Ehdotuksen esittelijän Axel Vossin mukaan nykytilanne on mahdollistanut muutaman suuren yhtiön kukoistuksen toisten sisällöillä, ja tilanne on nyt muuttumassa. Samalla hän korostaa uudistuksen säilyttävän verkon vapauden ja suojaavan meemejä paremmin kuin koskaan.

EU-parlamentin tiedotteen mukaan tekijänoikeuksien uudistus vaikuttaa eniten Youtuben, Facebookin ja Googlen toimintaan. Se vahvistaa muusikoiden, esiintyjien, käsikirjoittajien ja mediatalojen mahdollisuuksia neuvotella nettijättien kanssa ja saada sisällöstään korvauksia.

Uudistuksen 7 pääkohtaa ovat seuraavat:
 1. Verkkoyhtiöiden on maksettava korvauksia julkaistessaan toimittajien työtä alustoillaan. Tämä kohta saattaa vaikuttaa Google Newsin kaltaisiin toisten tekemiä uutisia kokoaviin palveluihin.
 2. ”Meemikieltona” tunnettu kuvavitsien ja gif-animaatioiden vapaa jakaminen on sallittua tulevaisuudessakin. Uudessa muodossaan tekijänoikeusdirektiivi takaa suojan siteerauksille, kritiikille, arvosteluille, karikatyyreille, parodialle ja pastisseille. Meemit ja giffit lasketaan näiden joukkoon.
 3. Uutisartikkeleihin vievät linkit, joiden yhteydessä on ”yksittäisiä sanoja tai lyhyitä otteita” ovat vapaasti jaettavissa nykyisinkin. Tämä tarkoittaa sitä, että vähän tekstiä näyttävä Facebookin uutistenjakonäkymä saa jatkaa nykyisessä muodossaan.
 4. Toimittajille maksetaan osuus kustantajalle tulevista digitaalisista tekijänoikeuskorvauksista.
 5. Voittoa tuottamattomien tai avoimen lähdekoodin palveluiden ei tarvitse maksaa korvauksia. Tämä tarkoittaa sitä, etteivät esimerkiksi Wikipedia tai nykyisin Microsoftin omistama GitHub joudu maksumiehiksi.
 6. Start-up-yhtiöille asetettavat velvollisuudet tekijänoikeuskorvausten suhteen ovat kevyempiä kun suurilla yhtiöillä.
 7. Sisältöä tuottavilla ihmisillä on mahdollisuus saada lisäkorvauksia työstään jälkikäteen, jos alkuperäinen korvaus on kohtuuttoman pieni materiaalin jakelijan siitä saamaan hyötyyn verrattuna.
Uudistuksen yksityiskohdissa on epäselvyyttä ja tulkinnanvaraa. Se ei esimerkiksi määrittele ehdottoman tarkkaan, kuinka pitkiä tekstinpätkiä uutisesta saa lainata sen jakamisen tai kierrättämisen yhteydessä.

Uudistus kulki läpi hyvin myrskyisten vaiheiden ja sitä vastustettiin niin Euroopan sisä- kuin ulkopuolella. Sen on pelötty muun muassa vaarantavan verkon vapauden. Samaan aikaan isot nettiyhtiöt ovat vastustaneet uudistusta rajusti. Youtube on jopa väläytellyt mahdollisuutta pimentää osa videoista EU:ssa.
Uudistuksen toteutuminen ei ole vielä täysin varmaa. Se on vielä hyväksyttävä europarlamentissa ja kaikkien jäsenmaiden kesken.

On odotettavissa, että suuret verkkoyhtiöt protestoivat voimallisesti EU:n päätöstä vastaan ja aloittavat lobbauksen uudistuksen kaatamiseksi kansallisilla tasoilla.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt