Tepon, 58, kommentti leviää Venäjällä – sai trollitehtaassa uuden merkityksen

Julkaistu:

Propaganda
Teppo Vanamon kommentti Venäjän aikomasta suljetusta tietoliikenneverkosta sai nostetta rajan toisella puolella.
Kankaanpäässä asuva Teppo Vanamo, 58, kommentoi joulukuussa Tietoviikon artikkelia Venäjän kaavailemasta suljetusta kansallisesta verkosta, joka voitaisiin tarvittaessa käynnistää Venäjän suojelemiseksi internetin kautta tulevilta uhkilta.

– Suomessa tulisi ehdottomasti harkita samankaltaista ratkaisua. Kansalaiset ovat jo niin riippuvaisia verkkoyhteyksistä, että kriisitilanteessa ollaan suurissa ongelmissa jos ne eivät toimi lainkaan, Vanamo kirjoitti huomauttaen, että monella ei enää edes ole televisiota tai radiota.

Nyt kommentti on herännyt uuteen eloon – itänaapurissa. Venäläinen ja Kremliin liitetty "trollitehdas" Internet Research Agency näyttää tarttuneen Vanamon kommenttiin erityisen hanakasti. Valeuutisista syytetyn IRA:n osaksi epäilty uutistoimisto Ria Fan perustaa artikkelinsa pitkälti Vanamon kommentin varaan.

Artikkelin mukaan ulkomainen media suhtautuu Venäjän aikomuksiin kielteisesti, mutta tavalliset suomalaiset ymmärtävät että kyse on puolustuksesta eikä aggressiosta.
Teppo Vanamo korostaa Ilta-Sanomille, ettei hänen aikomuksenaan ollut puolustaa Venäjän hanketta.

– Venäjä tekee sen siltä pohjalta, että pyritään vaientamaan tiettyjä asioita. Suomessa sitä pitäisi miettiä siltä pohjalta, ettei meitä päästä vaientamaan.

Tämä sävyero ei venäläiskäännöksissä tule selville. Venäläiset uutispalvelut puhuvat laajemminkin "suomalaisista internetin käyttäjistä", jotka "kadehtivat" Venäjän puolustautumista kriisitilanteiden varalta.

Vanamo ei sinänsä ole yllättynyt kommenttiinsa tarttumisesta. Vastaavaa on tapahtunut aiemminkin. Mutta häiritseekö häntä se, että kirjoituksia saatetaan tällä tavalla valjastaa Putinin propagandaksi?

– Arvasin, että näinkin saattaa käydä. Lähinnä kommenttini tarkoituksena oli, että ajatuksena se [internetin sulkeminen] ei ole mikään maailmanlopun asia – jos sitä ei käytetä väärin. Kun asiasta keskustellaan, tulee lähtökohtana aina olla poikkeustilalaki, tai puolustustilalaki, eli tällaisten toimien tulee olla hyvin poikkeuksellisia.