Hdmi-kaapeleista uusi versio – kaupassa kannattaa olla tarkkana

Hdmi 2.1 on jonain päivänä hyödyllinen. Nyt ei ole se päivä.

13.2.2019 7:00

Televisioista, mutta myös tietokoneiden näytöistä tuttu hdmi-kaapelitekniikka on saamassa merkittävän päivityksen, esimerkiksi Lifehacker ja Forbes-lehti kertovat. Hdmi on tapa, jolla kuvaa ja ääntä siirretään laitteiden, kuten pelikonsolin ja television, välillä. Hdmi 2.1 on suurin muutos tekniikkaan vuosikausiin ja tuo paljon uutta.

Suurin muutos on, että hdmi 2.1 tukee enimmillään 48 gigabitin siirtonopeuksia sekunnissa, kun edellisessä versiossa katto on 18 gbps. Tämä mahdollistaa jopa niin sanotun 10k-tarkkuuden ja enimmillään 120 ruudun esittämisen sekunnissa. Muihin muutoksiin lukeutuu esimerkiksi dynaaminen hdr, joka muuttaa kuvan hdr-asetuksia lennossa ruutu ruudulta. Videopelaajia tuetaan tekniikoilla, joiden pitäisi tehdä pelaamisesta viiveettömämpää ja tarkempaa.

Suurempi tiedonsiirto ja ruudunpäivitysnopeus edellyttävät uutta kaapelia, josta käytetään nimeä Ultra High Speed HDMI Cable. Muut uudistukset toimivat myös useimmilla nykysukupolven hdmi 2.0 -kaapeleilla.

Tällä hetkellä kuluttajalla ei ole juuri syytä ostaa uusia kaapeleita. Itse asiassa niitä voi olla jopa syytä välttää. Markkinoilla on jo joitakin kaapeleita, joita myydään Ultra High Speed HDMI Cable -nimellä, mutta Forbesin mukaan nämä eivät ole virallisesti lisensoituja.

Uusi kaapeli liitäntöineen on sinänsä fyysisesti ja teknisesti yhteensopiva nykyisten televisioiden kanssa. Nykyistä hdmi 2.0 -laitetta ei kuitenkaan voi päivittää 2.1:een ohjelmistopäivityksellä. Hdmi 2.1:n ominaisuudet vaativat tuen sekä kuvaa syöttävältä että sitä esittävältä laitteelta.

Tilanne ei ole ostajalle helppo tv-valmistajien luvatessa vaihtelevasti tukea hdmi 2.1:lle. Tuki voi yksinkertaisesti tarkoittaa, että televisio pystyy joihinkin hdmi 2.1:n toimintoihin, mutta ei kaikkiin.

Kaupassa saa siis olla tarkkana, mutta kun jopa nykyiset 4k-sisällöt ovat vielä monille vieraita, ei ostosreissulle ole kiirettä. Uutta tekniikkaa tukevat sisällöt ovat vielä harvassa. Lisäksi jo 8k-tarkkuutta voi olla vaikea erottaa 4k:sta niillä etäisyyksillä, joista televisioita yleensä tuijotetaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?