Digitoday

Venäjä tekee hurjan testin – irtautuu internetistä

Julkaistu:

Internet
Venäjä aikoo irrottautua internetistä osana suunniteltua koetta. Taustalla oleva lakiehdotus pelottaa internet-palveluntarjoajia.
Venäjä aikoo kokeilla elämää ilman internetiä, RosBiznesKonsalting (RBK) kertoo. Englanniksi asiasta kirjoittaa muun muassa ZDNet. Käytännössä tarkoitus on testata, miten Venäjä voisi toimia oman riippumattoman verkon varassa ulkoisen hyökkääjän uhatessa.

Lisäksi venäläisten teleoperaattorien pitäisi asentaa laitteet kaiken venäläisen internet-liikenteen ohjaamiseksi uudelleen solmupisteisiin, jotka ovat Venäjän televahdin Roskomnadzorin hyväksymiä tai hallitsemia. Televahti tutkisi liikenteen estääkseen luvatonta sisältöä ja varmistaakseen, että venäläisten välinen liikenne ei käy turhaan maan rajojen ulkopuolella.

Testin päivämäärä ei ole tiedossa, mutta se tapahtunee ennen huhtikuun alkua. Taustalla on joulukuussa esitelty lakiehdotus, mutta projekti sinänsä on jo vuosia vanha. Lopputulemana voi olla Kiinan kuuluisaa palomuuria vastaava sisällönsuodatusjärjestelmä ja koko maan kattava sisäinen verkko kriisitilanteita varten.

Hanketta on arvosteltu monin tavoin. On esimerkiksi huomautettu, että se vaatisi operaattoreita lähettämään Roskomnadzorille jatkuvasti koko verkkonsa kuva ja tiedot liikenteenohjauksesta. Tätä pidetään mahdottomana, koska verkko elää ja laajenee koko ajan. Myös kulut huolestuttavat. Valtio lupaa maksaa laitteet, mutta operaattorit saattavat silti joutua maksamaan esimerkiksi palvelinten asennuksen, josta yksinään on povattu satojen miljoonien ruplien paukkua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Teleoperaattorit kannattavat lain tavoitteita, mutta pelkäävät sen aiheuttavan merkittäviä häiriöitä venäläiseen internet-liikenteeseen. Irtautumiskokeen on tarkoitus antaa käytännön tietoa siitä, miten operaattorien verkot käyttäytyisivät.