Digitoday

Elokuvia, äänikirjoja, luentoja... Netistä löytyy ilmainen viihteen ja faktan jättikokoelma

Julkaistu:

Digivinkit
Internetissä on laaja ilmainen kokoelma elokuvia, kirjoja ja muuta sisältöä kenen tahansa nautittavaksi.
1150 elokuvaa länkkäreistä mykkäfilmeihin ja kauhufilmeistä dokumentaareihin. 1300 yliopistojen oppikurssia arkeologiasta arkkitehtuuriin ja taiteesta talouteen. 900 äänikirjaa ja 800 sähköistä kirjaa muun muassa sellaisilta kirjailijoilta kuin Jane Austen, Isaac Asimov, T.S. Eliot, Fjodor Dostojevski ja Agatha Christie. Ai niin ja kaikki nämä ilmaiseksi.

Kaiken taustalla on mainostulojen ja lahjoitusten varassa toimiva Open Culture -verkkosivusto, joka pyrkii kokoamaan yhteen paikkaan verkossa hajanaisesti olevaa korkealaatuista kulttuuri- ja opetuksellista sisältöä.

Edellä mainittujen lisäksi sivustolle on koottu massiivisia, avoimia verkkokursseja (mooc, massive open online course), 46 kielen opinnot ja 200 lapsille suunnattua opetuksellista videota, sovellusta, kirjaa tai muuta sisältöä.

Open Culture ei itse säilytä sisältöjä, vaan ainoastaan ohjaa niihin. Linkit esimerkiksi elokuviin voivat johtaa muun muassa Youtubeen tai Archive.orgiin. On epäselvää, missä määrin linkkejä pidetään ajan tasalla, eli puuttuvan sisällön mahdollisuutta ei voi sulkea pois. On myös mahdollista, että kaikkia sisältöjä ei voi käyttää Suomessa tekijänoikeusrajoitusten vuoksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikka palvelun toiminta ainoastaan sisältöön linkkaajana tuo vahvasti mieleen The Pirate Bayn kuuluisan puolustuksen piratismisyytöksiä vastaan, Open Culture vakuuttaa kunnioittavansa artistien ja sisällönomistajien oikeuksia ja poistavansa linkkejä, jos niiden valitetaan rikkovan tekijänoikeuksia Yhdysvaltain DMCA-lain nojalla.

Sivustosta vastaa yhdysvaltalaisen Stanfordin yliopiston apulaisdekaani Dan Colman.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt