Digitoday

Viranomaiselta tiukka muistutus: ”Toimiihan telkkarisi huomennakin?”

Julkaistu:

Televisio
Televisio uhkaa pimentyä lähivuosina sadoissa tuhansissa suomalaiskodeissa ja kesämökeillä, elleivät omistajat ajoissa hanki uuteen lähetystekniikkaan sopivaa laitetta.
Suomessa siirrytään lähivuosina antennitelevisioissa uuteen dvb-t2-lähetystekniikkaan, muistuttaa liikenne- ja viestintävirasto Traficom tiedotteessaan.

Tiedotteen ”Toimiihan telkkarisi huomennakin?” -otsikosta huolimatta siirtymä tapahtuu vasta lähivuosina. Alkuperäinen muutospäivä oli ensi vuoden maaliskuun lopussa, mutta Ylen ja DNA-operaattorin kiistan takia siirtymää on lykätty. Uutta päivämäärää ei ole asetettu.
Dvb-t2-tekniikan hyviä puolia ovat kuvanlaadun parantuminen ja uudet kanavat antennitelevisioihin: Uudella lähetystekniikalla voidaan antenniverkossa lähettää hd- eli teräväpiirtolähetyksiä sekä nykyistä enemmän perustasoisia kanavia. Tämä tuo antennitelevision tarjonnan kaapeli-tv:n tasolle.

Huono puoli on, että uusi tekniikka voi merkitä uuden television tai digiboksin ostoa, jos nykyinen laite ei pysty vastaanottamaan dvb-t2-lähetyksiä. Traficomin mukaan kuitenkin vain noin puolella antennitalouksista eli noin 400 000 taloudessa on uuden tekniikan mukainen vastaanotin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lisäksi talouksilla on vielä kakkostelevisioita ja maassa on noin 600 000 kesämökkiä, joissa suurimmassa osassa televisiota katsotaan antenniverkon kautta.

Aikaiseen muistutukseen on Traficomin mukaan silti syytä.

– Toivomme, että ihmiset varautuisivat uuteen lähetystekniikkaan hyvissä ajoin, projektipäällikkö Tiina Aaltonen Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista toteaa.

– Kun vuonna 2007 siirryttiin digitaalisiin tv-lähetyksiin, monelle tuli silloinkin yllätyksenä, että vanha tv ei enää toiminutkaan. Kaupat eivät välttämättä pysty tarjoamaan juuri itselle sopivinta televisiota, jos päivittämisen jättää viime tinkaan.

Nykyistä televisiota ei tarvitse välttämättä vaihtaa, jos siihen liittää uutta tekniikkaa käyttävän digiboksin. Dvb-t2-tekniikkaa tukevat laitteet tunnistaa varmimmin Antenna Ready HD -merkinnästä.

Kaikissa nyt Suomessa myytävistä televisioista merkintä todennäköisesti jo löytyy, mutta muutaman vuoden vanhat laitteet kannattaa tarkistaa.

Traficom on julkistanut tarkistamista varten yksinkertaisen nettikyselyn. Kaapeliverkon kautta televisiota katsovien ei kannata vaivautua testiä tekemään, sillä tuleva siirtymä koskee vain antenniverkon tv-vastaanottimia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt