Rätinää radiossa, raitoja televisiossa – Tukes löysi syyn sähkölaitteiden häiriöihin: kaksi laitetta myyntikieltoon - Digitoday - Ilta-Sanomat

Rätinää radiossa, raitoja televisiossa – Tukes löysi syyn sähkölaitteiden häiriöihin: kaksi laitetta myyntikieltoon

Tukesin selvitys datasähköä tarjoavista laitteista on lohduton. Yksikään testatuista tuotteista ei täyttänyt vaatimuksia.

1.2.2019 16:00

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes kertoo ongelmista niin sanotuissa PLC-adaptereissa (powerline communications), joita käytetään internet-yhteyden välittämiseen sähköjohdon kautta. Tukes tutki osana EU:n yhteiskampanjaa seitsemän tuotetta, joista yksikään ei täyttänyt sähkömagneettista yhteensopivuutta koskevia vaatimuksia.

Kyse ei ole sähköiskun tai tulipalon vaarasta, mutta nytkin havaitut ongelmat voivat olla vähintään ärsyttäviä käyttäjälle.

– Sähkömagneettisen yhteensopivuuden puutteet näkyvät yleensä häiriöinä muiden sähkölaitteiden toiminnassa. Esimerkiksi raidat television kuvassa, radion rätinä tai tietokoneen virhetoiminnot voivat olla merkkejä EMC-häiriöistä, Tukesin johtava asiantuntija Hanna Mustonen sanoo tiedotteessa.

Joissain tapauksissa häiriöt voivat jopa aiheuttaa vaaran terveydelle.

– Kerran on käynyt niin, että tällainen laite häiritsi uniapnealaitetta. Siinä olikin vähän vakavammasta asiasta kysymys, Mustonen kertoo IS Digitodaylle.

Vaatimusten vastaisessa datasähkössä on myös se ongelma, että häiriöt ovat jatkuvia toisin kuin vaikkapa hetkellisesti käytettävässä kodinkoneessa.

Tukes määräsi poistettavaksi markkinoilta kaksi tuotetta, jotka ovat Planet PL-802 ja Tenda PH3. Neljälle muulle annettiin huomautus. Maahantuoja poisti yhden tuotteen myynnistä itse.

Mustosen mukaan koko EU-kampanjan tulos oli huono, sillä lähes 80 prosenttia tuotteista saattaa häiritä muita sähkö- ja elektroniikkalaitteita. Hyvä uutinen oli se, että kaikissa tuotteissa oli CE-merkintä, ja EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus oli saatavilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?