Digitoday

Oikeus tuomitsi Egyptissä lomailleen miehen piratismista – maksettavaa 23000 euroa

Julkaistu:

Markkinaoikeus ei pitänyt lomamatkaa riittävänä alibina tv-ohjelman luvatta jakamiselle.
Suomalaismies sai torstaina 100 euron tuomion korkoineen Black Sails -televisiosarjan jakamisesta BitTorrent-vertaisverkossa vuonna 2016. Lisäksi hän sai maksettavakseen 23 000 euron oikeudenkäyntikulut, markkinaoikeuden päätöksessä (pdf) kerrotaan.

Kantajana jutussa oli Crystalis Entertainment. Vastaaja sanoi olleensa tapahtumahetkellä lomalla Egyptissä ja jättäneensä asuntonsa langattoman wifi-verkon avoimeksi matkan ajaksi. Vastaajan mukaan ulkopuolisilla oli mahdollisuus jakaa televisio-ohjelmaa hänen poissa ollessaan käyttämällä avointa verkkoa. Lisäksi hän sanoi, että tietokoneeseen oli tällä tavalla mahdollista asentaa haittaohjelma jaksojen jakamista varten.

Oikeus ei uskonut selitystä. Vaikka tv-sarjan jakaminen olisi ollut vaikeaa Egyptistä käsin, miehen käyttämää gTorrent-ohjelmaa on mahdollista käyttää etäyhteydellä ja se on mahdollista asettaa käynnistymään automaattisesti Windows-käyttöjärjestelmän käynnistymisen yhteydessä.
Näin ollen "ei voida poissulkea sitä, että vastaaja on jättänyt käyntiin tai muulla tavoin käynnistysvalmiuteen teosten jakamisen mahdollistavan BitTorrent-ohjelman ennen kotoa poistumistaan", oikeus toteaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Päätös ei ollut yksimielinen. Kaksi tuomioistuimen jäsentä kannatti kanteen hylkäämistä. Päätökseen voi anoa valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt