Digitoday

Pelätty nettilaki kompuroi EU:ssa – "vaarallista ja vastuutonta"

Julkaistu:

Tekijänoikeudet
Jäsenmaiden väliset erimielisyydet EU:n tekijänoikeusuudistuksista estivät tapaamisen, jossa uudistuksia oli määrä viedä eteenpäin.
Euroopan unionin kaksi paljon huomiota herättänyttä tekijänoikeusaloitetta eivät päässeet käsittelyyn maanantaina. Sen sijaan lainsäätäjien ja virkamiesten väliseksi aiottu kokous peruttiin, koska jäsenmaiden kannat uudistuksista ovat liian kaukana toisistaan, uutistoimisto Reuters kertoo.

Euroopan komission digijohtaja Andrus Ansip on pettynyt viivästykseen, mutta pitää uudistuksen läpiviemistä yhä mahdollisena ja myös ratkaisevan tärkeänä.

– Kaikilla mukana olevilla tahoilla on valtava vastuu, Ansip sanoi.

Hän nimittää ”vaarallisiksi ja vastuuttomiksi” kannanottoja, joissa hänen mukaansa ilman sopimusta jäämistä pidetään parempana vaihtoehtona kuin oman tavoitteen täsmällistä toteutumista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uudistuksista toinen, artikla 11, koskee uutispätkien esittämistä hakutuloksissa ja voi pakottaa esimerkiksi Googlen maksamaan korvauksia julkaisijoille tai sitten karsimaan uutisia pois hakutuloksistaan EU:ssa.
Toinen uudistus on nimeltään artikla 13 ja sillä on pelätty olevan kauaskantoisia vaikutuksia siihen, miten tavalliset ihmiset voivat nauttia verkkopalveluista EU:ssa. Artikla vaatisi verkkopalveluita, kuten Youtubea tai Instagramia, suodattamaan kaikki niihin ladattava sisältö tekijänoikeusrikkomusten varalta. Tämän on varoitettu paitsi johtavan sensuuriin, myös siihen, että suuret verkkopalvelut saattavat sulkeutua EU-kansalaisilta.

Samaan aikaan on kuitenkin varoiteltu, että uudistusten ahkerimpiin vastustajiin kuuluvat tahot ovat amerikkalaisia suuryhtiöitä, joilla on jo tällä hetkellä huolestuttavan paljon valtaa internetissä. Euroopan komission mukaan tavoitteena on suojella eurooppalaista perintöä ja pistää verkkojätit, julkaisijat ja taiteilijat samalle viivalle.
Uudistuksista sopimisella on kiire, koska Euroopan parlamentin vaalit häämöttävät jo toukokuussa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt