Varo tätä Suomessa leviävää uudenlaista huijausta: ”Toimivat vakuuttavasti”

Verkkopankki-istunnon aikana etäyhteyspyyntöön ei pidä koskaan suostua, muistutetaan tiedotteessa.

Pankit ja luotettavat sijoituspalveluyritykset eivät koskaan pyydä asiakkaitaan avaamaan etäyhteyttä tietokoneella tai kännykällä, Finanssiala ry muistuttaa.

19.1.2019 20:23

Finanssiala ry varoittaa lauantaina julkistetussa tiedotteessaan, että viime viikkoina on tullut ilmi tapauksia, joissa huijarit ovat pyytäneet saada etäyhteyden uhrin tietokoneeseen.

Puhelimitse uhrejaan lähestyneet huijarit ovat esiintyneet sijoituspalveluyrityksen edustajina, kuten sijoitusneuvojina ja kryptovaluutanmyyjinä.

Etäyhteyden avulla rikollinen voi kontrolloida verkkopankki-istuntoa, eli esimerkiksi siirtää uhrin tililtä rahaa haluamaansa paikkaan ja lisäksi tartuttaa koneeseen vakoiluohjelmia. Myös maksukorttitietojen anastaminen on mahdollista.

Finanssiala ry:n rikostorjunnasta vastaava johtaja Risto Karhunen muistuttaa, etteivät pankit koskaan pyydä asiakkaitaan ottamaan etäyhteyttä, eivätkä näin toimi myöskään luotettavat sijoituspalveluyritykset.

Verkkopankki-istunnon aikana ei etäyhteyspyyntöön pidä koskaan suostua.

– Jos puhelun aikana toisen osapuolen aikeet alkavat vähänkin epäilyttää, lopeta puhelu, opastaa Karhunen, jonka mukaan huijarit toimivat vakuuttavasti.

– Vanha viisaus pätee edelleen: Jos jokin tarjous vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se yleensä ei ole totta, Karhunen summaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?