Facebook oli ensin ”kuin paratiisi”, mutta neljä vuotta sitten Joonas Konstig sulki sometilinsä: ”Kuin jonkinlainen loitsu” - Digitoday - Ilta-Sanomat

Facebook oli ensin ”kuin paratiisi”, mutta neljä vuotta sitten Joonas Konstig sulki sometilinsä: ”Kuin jonkinlainen loitsu”

Kirjailija Joonas Konstig lähti sosiaalisesta mediasta, koska se määritteli liikaa hänen elämäänsä. Paluumuuttajaa hänestä ei tule.

Julkaistu: 19.1.2019 7:00

Joonas Konstig oli useita vuosia Facebookissa ja Twitterissä. Yksinäistä työtä tekevälle kirjailijalle sosiaalinen media oli aluksi kuin paratiisi, jossa oli aina seuraa.

2015 Konstig päätti sulkea sometilit. Hän ei tarvinnut siihen vertaistukea eikä korvaavaa riippuvuussuhdetta.

– Huomasin, että some vie mentaalista energiaani ja tuo asioita, jotka eivät ole tärkeitä, Konstig perustelee ratkaisuaan.

Sosiaalinen media on Konstigin mielestä suunniteltu olemaan lumoava, ei niinkään tarpeellinen.

– Se on kuin jonkinlainen loitsu. Uudet kommentit osuvat usein suoraan dopamiinikeskukseen (mielihyväkeskus), Konstig hymähtää.

Toki kommentit voivat myös pahoittaa mieltä. Konstig sai huomata, että ei kannata olla ironinen tai humoristi, kun eleet ja äänenpainot eivät ole mukana pelissä.

– Ja auta armias, jos kirjoittaa someen kiusoittelevaan sävyyn. Voi tosin olla kasvattavaakin miettiä, miten ihmiset suhtautuvat kirjoituksiin, mutta miettimiseenkin menee aikaa.

 Oli keskusteluita, joihin ei olisi kannattanut osallistua.

Konstig ei välttynyt ongelmilta somekeskusteluissa.

– Oli keskusteluita, joihin ei olisi kannattanut osallistua.

Konstig muistaa jonkun viestinnän gurun sanoneen: viestintä epäonnistuu aina. Ja se oli aikaa ennen somea.

– Sitä ei oikein tajuta, että virtuaaliset pätkät koneella ovat ihmisiä. Somessa kirjoitetaan asioita, joita ei koskaan sanottaisiin ääneen, Konstig kritisoi.

Konstigin mielestä sosiaalinen media synnyttää negatiivista energiaa.

Mutta onhan se hyvä, että kynnys kirjoittamiseen on madaltunut.

– Ihmiset kirjoittavat enemmän, mutta se ei ole kehittänyt kielellistä ulosantia. Aikuistenkin kirjallinen kommunikointi on muuttunut teinitasolle, kun voi laittaa sanojen sijasta hassun hymiön, Konstig huomauttaa.

Kun Konstig oli vielä somessa, hän toimi joskus huvittavasti sosiaalista mediaa varten.

– Vaikka joku tekeminen ei erityisesti kiinnostaisi, sitä ajattelee, että tästä saa hienon kuvan Facebookiin, Konstig naurahtaa.

Ei siinä tietenkään mitään menetäkään, jos kuntoilee saadakseen reippaan kuvan itsestään. Konstigia ei vain enää kiinnosta elämä kuvia ja päivityksiä varten.

– Ei sekään ole hyvä, jos kirjailija kahvitauollaan miettii, millaisen päivityksen voisi seuraavaksi kirjoittaa.

Konstig kirjoittaa nyt seuraavaa romaaniaan ja neuvottelee Vuosi herrasmiehenä -kirjansa filmatisoinnista. Hän ei kaipaa somesta edes linkkien jakamista ja niiden kautta tulevaa lukemista.

– Linkkien jakamisesta sai tunteen, että olenpas taas jakamassa fiksua asiaa, Konstig hymähtää.

Somen hyvä puoli on Konstigin mielestä mahdollisuus löytää vanhoja tuttujaan, mutta todellinen yhteydenpito somessa on hänen mielestään lähinnä illuusiota.

– Aina on ajateltu, että ihmiskunta on nyt yhtä, kun on keksitty jotakin uutta, Konstig toteaa viitaten esimerkiksi rautateiden, puhelimen ja television tuloon.

–Auta armias, jos kirjoittaa someen kiusoittelevaan sävyyn, sanoo Joonas Konstig ja myöntää osallistuneensa itsekin somekeskusteluihin, joihin ”ei olisi kannattanut osallistua”.

Kirjoittelee Konstig sentään WhatsApp-ryhmissä lyhyitä kommentteja. Tuttujaan hän tapaa nokikkain.

– Kaipaan ihmisiä, joiden kanssa jutella, enkä lisää kirjoittamista, hän toteaa.

Konstig ei usko sosiaalisen elämänsä kutistuneen.

– Sosiaalinen elämäni on köyhempi vain siksi, että on kolme lasta, hän naurahtaa.

Kun Konstig seuraa muiden someinnostusta, hän ajattelee: ehkä jossakin vaiheessa saadaan ihmiset takaisin.

– Vielä saatetaan ajatella, että 2000-luvun alun suurimpia virheitä oli sosiaalinen media, hän povaa.

Mitä Konstig on menettänyt poistuttuaan somesta? Sitä hän ei tiedä, koska hän ei ole siellä.

 Kaipaan ihmisiä, joiden kanssa jutella, enkä lisää kirjoittamista.

Tiedemies-kirjailija Jaron Lanier oli rakentamassa internetin perusteita ja keksi virtuaalitodellisuus-käsitteen. 10 syytä tuhota kaikki sometilit nyt -kirjassaan (S&S) teknologiaguru purkaa pettymystään: internetin piti yhdistää ihmisiä ja antaa vapautta, mutta sosiaalinen media tuhosi hyvät tarkoitukset.

Lanier on sulkenut sometilinsä, samoin monet hänen kollegansa. Jopa Facebookin käyttäjämäärän kasvusta vastannut varajohtaja Chamath Palihapitiyakin lopetti sometilinsä.

Lanierilla oli ikäviä tuntemuksia jo 1980-luvulla, kun hän testasi somen varhaisimpia versioita, mutta silloin ei vielä nähty, miten tehokkaasti ihmisiä voidaan ohjailla ja hyödyntää heidän kielteisiä tunteitaan.

”Typeryyksissämme loimme edellytykset kansainvälisten monopolien synnylle”, Lanier kirjoittaa.

Lanierin mielestä some saa ihmiset käyttäytymään ilkeästi, koska usein ainoa tarjolla oleva palkkio on huomio. ”Suurimmat kusipäät saavat eniten huomiota”, hän kirjoittaa.

Lanier arvelee, että Trump voisi olla parempi ihminen, jos Twitteriä ei olisi. ”Addiktilla on yleensä harhainen käsitys itsestään”, Lanier kirjoittaa. Hän vertaa someaddikteja narkomaaneihin minäkuvan muuttumisessa.

Monet ovat löytäneet jopa puolison somesta, mutta Lanierin mielestä sosiaalinen media lisää yksinäisyyttä ja masennusta. Se vie myös valheiden verkkoon, jossa kenen tahansa kirjoituksia toistetaan missä tahansa yhteydessä.

Siitä Lanier iloitsee, että Facebook on vähentänyt uutisten määrää. Hänen mielestään ihmisillä pitäisi olla suora yhteys uutislähteisiin.

Podcastit ovat Lanierin mielestä ok, koska ne eivät ole tuhonneet omaa kontekstiaan ja siellä toimivat todelliset ihmiset. Myös LinkedIn-palveluun hän suhtautuu suopeasti.

”En avaa tiliä Facebookiin, Googleen tai Twitteriin ennen kuin voin maksaa siitä”, Lanier kirjoittaa. Hän haluaa myös tekijänoikeudet tuottamaansa tietoon.

Jaron Lanier oli rakentamassa internetin perusteita ja keksi käsitteen virtuaalitodellisuus. Nyt hän on sulkenut sometilinsä.

Ei ole ilmaisia lounaita -ajatus pätee sosiaaliseen mediaankin, sillä se kalastaa käyttäjistään tietoja voidakseen palvella omistajia ja mainostajia. Lanier muistuttaa, että emme edes tiedä, ketkä meitä manipuloivat.

Lanierin ohje on: ”Älä hylkää internetiä, verkko itsessään ei ole ongelma”. Hän kehottaa lähettämään sähköpostia somettamisen sijaan ja käyttämään tilejä, joita niiden tarjoajat eivät lue. Googlen Gmailia hän ei suosittele.

”Et tarvitse luihuja yhtiöitä itsesi ja ystäviesi väliin”, hän kirjoittaa.

Lanier ei anna armoa WhatsAppillekaan, sillä se on osa Facebookia.

”On epätodennäköistä, että yhtäkkiä syntyisi valtava sosiaalisen median hylkäämisen aalto”, Lanier myöntää.

Lanier uskoo, että jos sometilit suljettaisiin edes joksikin aikaa, it-teollisuus saattaisi muuttua parempaan suuntaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?