Teitkö suositun kuvahaasteen? Harmittomalta tuntuvaa meemiä voidaan käyttää aivan muuhun kuin luulet - Digitoday - Ilta-Sanomat

Teitkö suositun kuvahaasteen? Harmittomalta tuntuvaa meemiä voidaan käyttää aivan muuhun kuin luulet

Julkaistu: 17.1.2019 7:00

Facebookin ja Instagramin suosittua meemiä on mahdollista käyttää uuden tunnistustekniikan parantamiseen.

Sosiaalisen median meemit tai kuvahaasteet ovat usein harmitonta huvitusta, mutta niitä saatetaan käyttää myös epäilyttävämpiin tarkoituksiin.

Yhdysvaltalainen it-konsultti ja -esitelmöijä Kate O’Neill pohtii, voisiko suosittu kuvahaaste olla tarkoituksella luotu kuvantunnistusohjelman kouluttamiseksi.

Jos et näe Twitter-viestiä yllä, voit lukea sen tästä.

Kyseessä on viime aikoina Facebookissa ja Instagramissa kiertänyt suosittu haaste, jossa ihmisiä kehotetaan julkaisemaan valokuva itsestään nyt ja kymmenen vuotta sitten.

– Kuvittele, että haluaisit opettaa kasvontunnistusalgoritmille ikään liittyvistä piirteistä, tarkemmin sanottuna ikääntymisestä, O’Neill pohtii Wired-verkkolehdessä.

– Tämän meemin ansiosta on nyt olemassa huolellisesti järjestetty kuvakokoelma ihmisistä noin 10 vuotta sitten ja nyt.

Facebook alkoi Suomessa kysyä ihmisiltä lupaa kasvojentunnistukseen valokuvista viime huhtikuussa, vaikka Euroopan tietosuojavaltuutetut eivät olleet varmoja toimen laillisuudesta. Luvan kysyminen oli upotettu hämäävästi osaksi Euroopan tietosuoja-asetukseen liittyvää pakollista kyselyä. Lisäksi kasvojentunnistuksesta kieltäytyminen vaati kolmea klikkausta, kun taas siihen suostuminen vain yhden.

Arvostelijoiden mukaan esimerkiksi Facebookilla on jo tarpeeksi valokuvia ihmisistä kasvontunnistuksen kouluttamiseen, joten uudesta kuvahaasteesta tuskin on lisähyötyä.

O’Neillin mukaan ratkaisevaa on, että käyttäjät ovat haasteeseen osallistuessaan valikoineet kuvat huolellisesti ja usein antaneet niihin hyödyllistä taustatietoa. Facebookiin alunperin päivitetyissä profiilikuvissa ei esimerkiksi välttämättä näy päivittäjän kasvoja vaan esimerkiksi jokin piirros. Myöskään kuvien ottohetkestä ei välttämättä ole välttämättä tarkkaa tietoa. Monet eivät kymmenen vuotta sitten edes olleet Facebookissa.

Kuvahaasteessa osallistujat sen sijaan itse valikoivat ja saattavat ladata palveluun kymmenen vuotta sitten otetun valokuvan. Lisäksi monet saattavat kertoa, missä kuva on otettu.

Kasvojentunnistusohjelmalle ei ole myöskään ongelma, vaikka sitä yrittäisi huijata esimerkiksi kissan tai vaikkapa takapuolen kuvalla - kehittyneet kuvantunnistusohjelmat osaavat suodattaa ne pois hetkessä.

Kasvontunnistusta voidaan käyttää hyödyksi esimerkiksi kadonneiden löytämisessä, mutta tekniikalla voi olla myös epämiellyttävämpiä käyttätarkoituksia, kuten mainosten kohdentaminen tai yleinen seuranta. O’Neillin mukaan ihmisten onkin opittava entistä paremmin ymmärtämään luomansa ja jakamansa tiedon merkitys.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?