Digitoday

Bill Gates varoittaa uhkasta, josta ei ole keskusteltu riittävästi – ”Jos se tulee vain rikkaiden saataville...”

Julkaistu:

Geenimuuntelu
Ihmisgeenien – etenkin perinnöllisten ominaisuuksien – muuntelu huolestuttaa Bill Gatesia.
Maailman rikkaimpiin ihmisiin kuuluva, eläköitynyt Microsoftin perustaja Bill Gates varoittaa geneettisen editoinnin vaaroista. Gates piti puheenvuoronsa juuri ennen vuodenvaihdetta blogissaan.

Gates kirjoitti aiheesta, sillä marraskuussa julkisuuteen astui kiinalaislääkäri, joka väitti muunnelleensa syntymättömien kaksostyttöjen DNA:ta sikiövaiheessa pysyvästi siten, että nämä eivät voi saada HI-virusta.

Gates kiinnitti huomiota erityisesti siihen, että muuntelun kohteena oli ihmisalkioiden iturata, eli seuraavien sukupolvien sukusoluihin siirtyvät ominaisuudet. Aiemmin muuntelu on kohdistunut ei-perinnöllisiin somaattisiin soluihin.
Moni pelkäsi, että kehitys johtaa ”mittatilausvauvoihin”. Gates kirjoittaa olevansa samaa mieltä niiden kanssa, jotka sanoivat tiedemiehen menneen liian pitkälle. Miljardöörin mukaan tästä saattaa seurata hyvääkin, jos se innostaa ihmisiä keskustelemaan geenimuuntelusta ja ymmärtämään sitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Gatesin mukaan kyseessä on tärkein julkinen keskustelu, jota ei ole käyty riittävästi. Sen tulisi saada saman verran näkyvyyttä kuin keskustelu tekoälystä.

– Eettiset kysymykset ovat valtavia. Geenimuuntelu synnyttää optimismia sairauden parantamisen suhteen. [...] Mutta tekniikka saattaa johtaa eriarvoisuuden lisääntymiseen entisestään, etenkin jos se tulee vain rikkaiden saataville, Gates jatkaa.

Gates suosittelee aiheesta lisälukemistoksi Siddhartha Mukherjeen kirjaa The Gene.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt