Digitoday

Windows 10:n sisäpiirin versio antaa toivoa: Päästäänkö päivityspiinasta eroon?

Julkaistu:

Windows 10
Microsoft saattaa antaa kotikäyttäjille keinon estää tilapäisesti uudet Windows 10 -päivitykset.
Microsoft kokeilee Windows 10 -käyttöjärjestelmän testiversiossa uutta toimintoa, joka voisi helpottaa monille Windows-käyttäjille tuttua tuskaa viallisten päivitysten kanssa. Asiasta kertoi maksumuurin takana Microsoft-asiantuntija Paul Thurrott, jota muun muassa Softpedia lainaa.

Ensi kevään suuren Windows-päivityksen sisäpiiritestaajille tarkoitetussa esiversiossa on tällä hetkellä toiminto, joka sallii Windows Updaten kautta tehtävien päivitysten keskeyttämisen 7 päiväksi. Päivitysten pysäytys on ollut mahdollista Windows 10:n yritys- ja ammattilaisversioissa, mutta nyt sitä kokeillaan myös kotiversioissa.

On mahdollista, että päivitysten jäädytys jää vain testin asteelle, eikä mahdollisuutta tuoda laajalle yleisölle. Toisaalta mahdollisuuksien rajoissa lienee sekin, että päivitykset voi pysäyttää 7 päivän sijasta jopa 35 päiväksi.

Tasapainoilua tietoturvan kanssa

Windows 10 on tullut surullisen kuuluisaksi vaihtelevanlaatuisista päivityksistään, ja syksyn suuri October 2018 Update kärsi useammasta ongelmasta. Yleinen suositus onkin, että suuria päivityksiä ei tulisi asentaa heti niiden ilmestymisen jälkeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Tietoturvapäivitysten yhteydessä näin ei tulisi tehdä, vaan ne pitäisi asentaa viipymättä. Mutta myös useammassa Microsoftin tietoturvapäivityksessä Windows 10:lle on ollut ongelmia, jotka ovat häirinneet tietokoneiden toimintaa.

Varovainen ja valveutunut käyttäjä voisi uuden toiminnon avulla tasapainotella ajan tasalla olevan tietoturvan ja toisaalta tietokoneen toimivuuden välillä odottamalla hetken ennen uusimpien päivitysten asentamista.

Tavallisen käyttäjän kannattaa kuitenkin olla varovainen päivitysten lykkäämisessä, sillä se saattaa vaarantaa tietokoneen tietoturvan.

Microsoft on aiemmin kertonut, että se on pyrkinyt parantamaan päivitysten asentamista siten, etteivät ne katkaisisi ihmisten työntekoa.

Microsoftin päivityspolitiikka on saanut uuden takaiskun myös Suomessa, kertoo Yle. Yhtiön tekemät Windows 10 -pakkopäivitykset päätyivät kuluttajariitalautakuntaan. Vuonna 2016 yhtiö levitti Windows 10 -käyttöjärjestelmää koneisiin, joissa oli vanhempi Windowsin versio.

Kuluttaja-asiamies moitti aiemmin Microsoftia käytännöstä, mutta tästä ei seurannut nuhteita merkittävämpiä sanktioita.
Nyt kuluttajariitalautakunta on Ylen mukaan mukaan päättänyt, että Microsoft on vastuussa päivityksen ohessa tapahtuneesta vahingosta. Tapauksessa asiakas väitti Windows 10:n asentuneen ilman lupaa Windows 8:n päälle rikkoen tietokoneen. Lautakunta kuitenkin lievensi miehen 3000 euron korvausvaatimusta ja suosittaa Microsoftin maksamaan korvauksia 1100 euroa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt