Facebook-pomo katastrofin keskellä: "Olemme muuttaneet dna:mme"

Mark Zuckerberg käsittelee vaikeinta vuottaan Facebookin puikoissa, mutta jättää elefantin olohuoneessa mainitsematta.

Olemme nyt hyvin erilainen yritys kuin vuonna 2016 tai edes vuosi sitten, Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg kertoo.

Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg käsittelee yhteisöpalvelun kaikkien aikojen vaikeinta vuotta Facebook-päivityksessään. Aiheesta uutisoi muun muassa Cnet.

Facebook on kuluneena vuonna ajautunut katastrofista toiseen. Cambridge Analytica -yhtiön paljastettiin käyttäneen väärin 87 miljoonan käyttäjän tietoja osana vaaleihin vaikuttamista, mutta tämäkin oli vasta alkua. Vuosi huipentui muun muassa väitteisiin Facebookin korkean johtajan osallisuudesta yhtiön kriitikon mustamaalaamiseen.

Kaikesta huolimatta Zuckerberg sanoo olevansa ylpeä siitä työstä, mitä esimerkiksi vaalivaikuttamisen, väärän tiedon levittämisen ja vihapuheen estämiseksi on tehty.

– Olemme nyt hyvin erilainen yritys kuin vuonna 2016 tai edes vuosi sitten. Olemme perusteellisesti muuttaneet dna:mme keskittyäksemme enemmän haittojen ehkäisyyn kaikissa palveluissamme, ja olemme järjestelmällisesti siirtäneet suuren osan yhtiötämme työskentelemään haitanteon estämiseksi, Zuckerberg kirjoittaa.

Johtajan mukaan yli 30 000 henkeä työskentelee turvallisuuden eteen, ja miljardeja dollareja satsataan turvallisuuteen vuosittain. Vääriä käyttäjätilejä tunnistetaan nyt tehokkaammin ja niitä poistetaan miljoonittain joka päivä. Tekoäly tunnistaa ja poistaa terrorismiin liittyvää sisältöä ja vihapuhetta ennen kuin käyttäjät ehtivät sitä nähdä. Facebook on myös rajoittanut sovellusten pääsyä käyttäjätietoihin Cambridge Analytican jäljiltä, Zuckerberk huomauttaa.

Johtaja listaa myös käyttäjille keväällä lupaamansa työkalun selaushistoriansa poistamiseksi – joskin tämä työkalu on pahasti myöhässä.

Zuckerberg laskee onnistumiseksi myös Euroopan unionin gdpr-tietosuoja-asetusta varten rakennetut työkalut käyttäjille, vaikka Facebook yrittikin gdpr:n varjolla päinvastoin heikentää heidän tietosuojaansa.

Mark Zuckerbergin mukaan työ Facebookin ongelmien korjaamiseksi on kaikkea muuta kuin valmis. Hän myös myöntää, että virheitä on tehty.

– Emme aiemmin keskittyneet näihin ongelmiin niin paljon kuin olisi tarvinnut, mutta nyt olemme paljon ennakoivampia.

Hän näyttää myös vihjaavan, että uusia skandaaleja voi vielä puhjeta.

– Tämä ei tarkoita, että saamme kiinni jokaisen pahan toimijan tai pahan sisällönpalasen tai, että ihmiset eivät löytäisi lisää esimerkkejä aiemmista virheistä ennen kuin paransimme järjestelmiämme.

Zuckerberg ei myöskään usko, että esimerkiksi vaaleihin sekaantumista tai haitallista puhetta voi koskaan kokonaan estää.

Mark Zuckerberg kirjoitti katsauksensa tilanteessa, jossa hänen kykynsä johtaa Facebookia on asetettu kyseenalaiseksi. Hän ei kuitenkaan missään vaiheessa kirjoitustaan kyseenalaista omaa johtajuuttaan tai jatkoaan Facebookin johtajana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?