NYT: Facebook päästi nettijätit lukemaan ihmisten yksityisviestejä ilman lupaa

Julkaistu:

Facebook
Facebook salli muun muassa Netflixin lukea ja poistaa käyttäjien yksityisiä viestejä, The New York Times kertoo. Facebookin mukaan kärpäsestä on tehty härkänen.
The New York Timesin mukaan muun muassa Netflix, Spotify ja Bank of Canada saivat Facebookissa pääsyn käyttäjien yksityisiin viesteihin ilman, että käyttäjiltä kysyttiin asiaa. Viestejä pystyi lukemaan ja tuhoamaan, lehden läpikäymät Facebookin asiakirjat viime vuodelta todistavat.

NYT:n artikkelia koostaa muun muassa BuzzFeed News. Facebook antoi Microsoftin Bing-hakukoneelle luvan nähdä melkein kaikkien käyttäjien kaverien nimet, ja Yahoo esimerkiksi pystyi katsomaan kaverien viestivirtoja vielä viime kesänäkin, vaikka tällaisen jakamisen piti olla päättynyt jo vuosia aiemmin.

Kaiken kaikkiaan Facebook antoi yli 150 yritykselle vaíhtelevasti pääsyn satojen miljoonien käyttäjien henkilökohtaisiin tietoihin. NYT:n mukaan Facebookin suurimmat kumppanit, kuten Microsoft ja Amazon, saivat käyttäjien tietoihin paljon laajemmat käyttöoikeudet kuin keväällä skandaalin aiheuttanut Cambridge Analytica. Lehden mukaan Facebook ei myöskään koskaan suoraan kertonut käyttäjille jakavansa heidän tietojaan.

Facebook on toistuvasti kiistänyt myyvänsä käyttäjien tietoja. Sen sijaan yhtiö käyttää niitä valuuttana, jota vaihdetaan muiden it-yritysten kanssa, NYT väittää.

NYT:n haastattelemat Yhdysvaltain FTC-viraston entiset viranomaiset uskovat Facebookin rikkovan taannoista sopimustaan viraston kanssa. Mutta Facebookin mukaan käyttäjien yksityisyyttä ei ole loukattu.

Facebook selittää antaneensa kumppaneilleen pääsyn käyttäjätietoihin, jotta Facebookin toiminnot, kuten viestien lähettäminen, toimisivat myös esimerkiksi Spotify-sovelluksen kautta.

– Selvyyden vuoksi, yksikään näistä kumppanuuksista ei antanut yrityksille pääsyä tietoon ilman ihmisten lupaa, eivätkä ne rikkoneet vuoden 2012 sopuratkaisuamme FTC:n kanssa, johtaja Konstantinos Papamiltiadis korostaa.
Hänen mukaansa kumppanien piti saada lupa käyttäjiltä, joiden piti kirjautua kumppanien palveluihin Facebook-tileillään.

Facebookilla ei ole todisteita, että yksikään kumppani olisi käyttänyt väärin tietoja. Lisäksi lähes kaikki tällaiset kumppanuudet on sittemmin lopetettu. Kumppanit eivät myöskään saaneet ohittaa käyttäjien yksityisyysasetuksia.

Luvattu tietosuojaparannus myöhässä

Uutta tietosuojakohua alleviivaa Facebookin tuore myönnytys Recodelle, että sen viime keväänä lupaana tietosuojaparannus on pahasti myöhässä. Toimitusjohtaja Mark Zuckerberg lupasi käyttäjille keinon tyhjentää profiiliinsa kytketyn selaushistoriansa. Silloin Facebook ei enää kytkisi käyttäjiä niihin sovelluksiin ja verkkosivuihin, joilla he vierailevat ollessaan poissa Facebookista.
Työkalun kehittämisen arvioitiin vievän kuukausia, mutta nyt Facebook kertoi, että sen kehittämiseen kuluu vielä useita kuukausia lisää. Toiminnon testaus on näillä näkymin alkamassa kevääseen mennessä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt