Youtube näytti mallia, miten ei pidä toimia: Sen omasta videosta tuli kaikkien aikojen inhotuin

Julkaistu:

Youtube
Youtuben kulunutta vuotta kertaava video kertoo tahattomasti koko palvelun merkittävästä ongelmasta, videolla itsekin esiintynyt tubettaja arvioi.
Googlen videopalvelu Youtube julkaisi 6. joulukuuta YouTube Rewind 2018 -videon, joka kokoaa palvelun kuluneen vuoden kahdeksaan minuuttiin. Jutun kirjoitushetkellä videota oli katsottu 128 miljoonaa kertaa ja peukutettu alaspäin yli 11 miljoonaa kertaa.

Kyseessä on kaikkien aikojen inhotuin Youtube-video, joka ohittaa entisen ”mestarin” Justin Bieberin Baby-videon noin 10 miljoonaa alaspeukutusta.

Asiasta kirjoittaa muun muassa Mashable, jonka mukaan videon ei koeta edustavan todellista Youtube-yhteisöä. Hollywood-tähti Will Smithin lyhyesti pohjustama video esittää laajan skaalan tekijöitä, mutta yksi mukana ollut tubettaja Marques Brownlee pitää videota liian kiiltokuvamaisena.

Brownlee julkaisi oman videonsa, jossa hän käy läpi vuosikoostevideon ongelmia. Siitä on jätetty pois vaikeat aiheet ja henkilöt, kuten Japanin "itsemurhametsä"-videollaan järkyttänyt Logan Paul. Myös Youtuben megatähti, mutta kielenkäytöllään ongelmiin joutunut, PewDiePie puuttuu. Brownlee uskoo, että taustalla on pelko mainostajien kaikkoamisesta kohujen jälkeen.
– YouTube Rewindista tuli "hei katsokaa kaikkia näitä mainostajaystävällisiä asioita, joihin voitte kuluttaa rahojanne, näitä superpuhtoisia tuottajia ja myöhäisillan talkshow-juontajia, joiden viereen haluatte mainoksenne", Brownlee lataa.

– Tavallaan YouTube Rewind muuttui Youtuben valtavaksi mainokseksi.

Videon katsojat vaikuttavat olevan samaa mieltä. Videon suosituimman kommentin jättäjä, nimimerkki Five Nights at Froakies kysyy yksinkertaisesti "mutta missä ovat youtubettajat". Kommentilla oli jo 206 000 tykkäystä ja 460 vastausta.

YouTube on antanut videostaan lausunnon The Vergelle. Videopalvelun mukaan Babyn päihittäminen tällä tavalla "ei varsinaisesti ollut tavoitteemme". Palvelu lupaa kuunnella palautetta, vaikka rehellisyys voi välillä sattua. Mahdollisuuksien rajoissa on uusi video, joka koostaa yhteen parhaat Rewind-videota arvostelevat videot.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt