Digitoday

Yksi peli muutti kaiken 25 vuotta sitten – ”Koneemme käynnistyivät suoraan Doomiin”

Julkaistu:

Videopelit
Doom-videopelin ilmestymisestä on tasan 25 vuotta. Videopelit eivät sen jälkeen olleet entisensä.
Helvetin portit aukesivat Mars-planeetalla 10.12.1993, kun id Software julkaisi Doom-videopelin pc-tietokoneille.

Peli heitti avaruusjalkaväen soturin taistelemaan hirviöitä vastaan punaisella planeetalla henkeä haukkoen. Ei siksi, että Marsissa on ohut ilmakehä, vaan siksi, että Doom oli ennennäkemättömän komea ilmestys. Se uudisti rajusti ensimmäisen persoonan näkökulmasta esitettyjä ammuskelupelejä (fps, first person shooter) ja on edelleen yksi kaikkien aikojen tunnetuimpia ja arvostetuimpia videopelejä.

Peliä muistelee lämmöllä muun muassa tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen.
Jos et näe twiittiä, voit katsoa sen tästä.

– Yritys-pc:mme käynnistyivät oletuksena suoraan Doomiin 1990-luvulla. Jos et halunnut pelata, sinun piti painaa Alt + X poistuaksesi MS-DOS[-käyttöjärjestelmään]. Sitten pystyit kirjoittamaan "win", jos halusit päästä Windowsiin, Hyppönen muistelee Twitterissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Doom muuttui avoimeksi lähdekoodiksi vuonna 1997, minkä jälkeen alkuperäisestä pelistä on nähty enemmän tai vähemmän nykytietokoneissa toimivia versioita. Peli on myös viritetty toimimaan mitä eriskummallisimmissa paikoissa, kuten MacBook Pron touch barissa tai pankkiautomaatissa.

Lue lisää:
Doom sai useita jatko-osia, joista tuorein on vuonna 2016 julkaistu Doom. Pelisarjan viimeisin teos kantaa täsmälleen samaa nimeä kuin alkuperäinen peli.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt