Digitoday

Oletko nähnyt – tältä näytti Googlen ihan ensimmäinen hakusivu

Julkaistu:

Google
Google sai alkunsa kahden yliopisto-opiskelijan projektina USA:n Stanfordissa. Vuonna 1996 internet näytti koko lailla erilaiselta kuin nykyisin.
Googlen hakukone avattiin vuoden 1998 syyskuussa suurelle yleisölle. 20-vuotiaan hakukoneyhtiön ympärille on sittemmin rakentunut Alphabet-imperiumi, joka hakukoneen lisäksi tuottaa lukemattomia muita verkko- ja ohjelmistopalveluita ja toimii laitevalmistajana.

Googlen hakukone pullahti verkkoon testikäyttöön kuitenkin jo vuonna 1996, joka on useimmille kotikäyttäjille puhelinmodeemiajan esihistoriaa.

Kyseessä oli ensimmäinen sivu, jolla käytettiin Google-nimeä. Siltä tarjottiin kuitenkin linkki Googlen perustajien Larry Pagen ja Sergey Brinin aikaisempaan hakukoneprojektiin: BackRubiin, joka oli käynnistetty vuotta aikaisemmin.

Ensimmäinen Googlen testisivu näytti tältä:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

TV1 Google's homepage, 1996. from r/thevery1


Jos kuva ei näy, voit katsoa sen tästä.

Google.com-verkko-osoite rekisteröitiin syyskuussa 1997.

Googlen alkuperäinen BackRub-nimi oli sanaleikki: se viittasi samaan aikaan selänrapsutukseen ja siihen, että hakukone analysoi sivulle viittaavien linkkien määrää (back links) pystyäkseen päättelemään sivun tärkeyden ja siten sen näkyvyyden hakutuloksissa.

Google-yhtiö perustettiin vuonna 1998, kun Page ja Brin saivat 100 000 dollarin rahoituksen Sun Microsystemsin perustajiin kuuluvalta Andy Bechtolsheimilta.

Sittemmin yhtiön perusajatus ”don’t be evil” (älä ole paha) on kyseenalaistettu monilta tahoilta, kun yhtiö on alkanut analysoida kaikkea käyttäjiensä dataa ja seurata näiden toimintaa sekä aloittanut yhteisprojekteja USA:n puolustusministeriön kanssa. Yhtiötä syytetään nykyisin toistuvasti asemansa väärinkäytöstä.

Lue lisää:
Lähteet: Business Insider, Google, Reddit.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt