Zuckerbergin sähköpostit julkaistiin Britanniassa: Facebook suunnitteli myyvänsä käyttäjädataa yrityksille - Digitoday - Ilta-Sanomat

Zuckerbergin sähköpostit julkaistiin Britanniassa: Facebook suunnitteli myyvänsä käyttäjädataa yrityksille

Mark Zuckerberg oli senaatin kuultavana Washingtonissa huhtikuussa 2018.

Julkaistu: 5.12.2018 22:43

Facebook on useiden tiedotusvälineiden mukaan kiistänyt väitteet käyttäjätietojen myymisestä tai sellaisen suunnittelemisesta.

Brittiläinen lainsäätäjätaho väitti keskiviikkona, että Facebook suunnitteli joitain vuosia sitten myyvänsä yrityksille käyttäjädataansa.

Britannian parlamentaarisen valiokunnan puheenjohtaja Damian Collins on laatinut laajan selvityksen Facebookista ja sen suhteista Cambridge Analyticaan ja julkaisi keskiviikkona yhteenvedon asiakirjoista tehdyistä havainnoista. Collinsin tarkastelemia asiakirjoja on yli 200 sivua, joista useat oli määritelty ”hyvin luottamuksellisiksi”.

Asiasta uutisoi muun muassa Washington Post, jonka mukaan Facebook on pitkään vakuuttanut, ettei se ole koskaan myynyt käyttäjädataansa ja on kiistänyt myös keskiviikkona julki tulleet väitteet.

BBC:n mukaan asiakirjojen joukossa on Facebookin perustajan Mark Zuckerbergin ja yrityksen muiden työntekijöiden välisiä sähköposteja. Viestit päätyivät brittiviranomaisille sovelluksia valmistavalta Six4Three-yritykseltä, jolla on vireillä oikeusjuttu Facebookia vastaan. BBC:n mukaan Facebook on vastustanut viestien julkaisemista.

Guardian kertoo Zuckerbergin muun muassa ehdottaneen sähköpostiviesteissä, että käyttäjädatan käyttö rajoitettaisiin yrityksille, jotka tekivät sisältöä, joka olisi jaettu Facebookille tai niille, jotka olisivat halukkaita maksamaan datasta.

Wall Street Journal uutisoi samanlaisista väitteistä jo viime viikolla. Lehti kertoi lisäksi, että Facebookin työntekijät olisivat keskustelleet siitä, että he rohkaisisivat mainostajia käyttämään enemmän rahaa palveluun. Vastineeksi rahankäytöstä yritykset saisivat käyttöönsä isomman määrän käyttäjädataa.

Kesällä puolestaan uutisoitiin Facebookin antaneen vähintään 60 laitevalmistajalle pääsyn käyttäjiensä tietoihin. Esimerkiksi Samsungilla, Applella, Microsoftilla, Amazonilla ja kanadalaisella Blackberryllä kerrottiin olleen mahdollisuus saada tietoa käyttäjistä ja näiden Facebook-ystävistä, vaikka käyttäjät ovat Facebookin asetuksissa kieltäneet tietojensa jakamisen kolmansille osapuolille.

Collinsin tuoreen raportin mukaan Facebook oli myös tietoinen siitä, että Android-sovelluksen päivityksen yhteydessä kerätyt tiedot käyttäjien puheluista ja tekstiviesteistä ovat kiistanalaisia.

– Vähentääkseen huonoa julkisuutta Facebook aikoi tehdä niin vaikeaksi kuin mahdollista sen, että käyttäjät tietäisivät, että tämä oli yksi sovelluksen taustalla olevista ominaisuuksista, Collins kirjoitti raportissaan.

Myös Zuckerberg on kommentoinut väitteitä henkilökohtaisella Facebook-sivullaan.

– Ymmärrän, että toimintatapojamme tarkastellaan. Se on tervettä ottaen huomioon ihmisten määrän, jotka käyttävät maailmanlaajuisesti palvelujamme ja on oikein, että meitä pyydetään jatkuvasti kertomaan, mitä teemme, hän kirjoitti.

– Mutta on myös tärkeää, että selostukset siitä, mitä teemme – mukaan lukien näiden sisäisten asiakirjojen selitykset – ei vääristele toimiamme tai motiivejamme, hän jatkoi.

Britannian tietosuojaviranomainen mätkäisi Facebookille lokakuussa puolen miljoonan punnan sakot yhtiön toimista data-analytiikkayhtiö Cambridge Analytican tietosuojaskandaalissa. Kymmenien miljoonien käyttäjien tietoja joutui vuonna 2016 Cambridge Analyticalle, joka käytti niitä Donald Trumpin presidentinvaalikampanjassa.

Skandaalin jälkeen Facebook on tehnyt muutoksia alustaansa ja muuttanut sovellusten tietojenjakokäytäntöjä. Sovellukset eivät esimerkiksi saa tietoja käyttäjästä, jos tämä ei ole käyttänyt sovellusta 90 päivään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?