EU:n kilpailukomissaari Margrethe Vestager kurittaa Applea ja Googlea miljardien edestä – ”Olemme jonkin suuren äärellä” - Digitoday - Ilta-Sanomat

Tämä nainen kurittaa Applea ja Googlea miljardien edestä – ”Olemme jonkin suuren äärellä”

EU:n kilpailukomissaari Margrethe Vestager puhui Slushissa sekä suurelle yleisölle että lehdistölle.

Julkaistu: 5.12.2018 7:00

EU:n kilpailukomissaari Margrethe Vestager on ihminen, jota isoissa amerikkalaisissa teknologiayrityksissä ei katsota hyvällä.

Euroopan unionin kilpailukomissaari Margrethe Vestager on ihminen, jota Piilaaksossa vihataan mitä suurimmissa määrin. Tanskalaiskomissaari on niin Googlen miljardisakkojen kuin Applen 13 miljardin euron huimien veromätkyjen takana.

Lue lisää:

Slushissa puhunut Vestager painotti erityisesti yhtä sanaa: luottamus. Tällä hän tarkoittaa sitä, että suuryhtiöiden on toimittava saadakseen takaisin ihmisten luottamus Facebookin Cambridge Analytica -skandaalin kaltaisten tapahtumien jälkeen.

– Ei ole enää erillistä maailmaa teknologialle, jossa on eri säännöt. Kaikki, mikä tapahtuu netissä, vaikuttaa kaikkeen tekemiseemme ja demokratian toimintaan, Vestager sanoi.

– Minun tehtäväni on miettiä, mitkä ovat seuraukset.

Vestager kiistää toimiensa jarruttavan innovaatiota, päinvastoin. Vestagerin mukaan suuret nettiyhtiöt ovat käyttäneet valtaansa väärin ja sulkeneet kilpailijoita pois markkinoilta tavalla, joka olisi estänyt niitä itseään onnistumasta.

– Haluamme luoda luottamisen, joka tarvitaan [verkossa toimivien yritysten toiminnan] onnistumiseksi. Meidän on oltava verkossa yhtä turvassa kuin toimiessamme offline, Vestager sanoo viitaten etenkin nettijättejä närästäneen EU:n gdpr-tietoturvadirektiiviin.

Vestager sanoo tutkivansa parhaillaan Amazonin asemaa Euroopassa. Asiakkaiden tietojen käyttö on herättänyt monissa epäluottamusta. Suurennuslasin alla ovat myös Googlen Adsense-mainokset sekä ostosuositukset, joista EU sakotti jo Googlea. Google on valittanut päätöksestä.

Samoin työn alla on Googlen paikallistoimintoihin liittyvä haku. Hakukone tarjoaa esimerkiksi ravintolasuosituksia haettaessa omia arvioitaan sen sijaan, että se toisi esille rikkaampia paikallisia arviointipalveluja.

EU:n vaatimusta tuoda Androidiin enemmän valinnanvapautta työstetään myös edelleen. EU:ssa hahmotellaan mallia, jossa Androidille voisi tarjota Googlen palveluille vaihtoehtoisia palveluita.

– Androidin tapauksessa vaikkapa startupin on käytännössä mahdotonta saada Androidiin perustuva kilpaileva tuote markkinoille. Tämä rajoittaa yhtiöiden toimintaa ja kuluttajien valinnanvapautta, Vestager sanoo viitaten Googlen määrittelemään pakkoavioliittoon sen palvelujen ja Androidin kanssa.

Applen kanssa hän ei näe kuitenkaan samanlaista ongelmaa. Yhdysvalloissa korkein oikeus pohtii parhaillaan, onko Applen App Store monopoli, joka sulkee kilpailevat sovelluskaupat pois.

– Applen bisnesmalli on erilainen, eikä kyse ole hallitsevan markkina-aseman käytöstä. Emme ole saaneet asiasta valituksia EU:ssa. Hinnoittelusta saamme kyllä kysymyksiä, Vestager vastaa IS Digitodayn kysymykseen.

Vestager on ilmoittanut hakevansa uutta kautta kilpailukomissaarina. Onko suuryritysten kurittaminen EU:ssa hänestä kiinni?

– Minulla on tunne siitä, että olemme jonkin suuren äärellä. Siksi olen sitä mieltä, että pannaan se tapahtumaan niin nopeasti kuin mahdollista. On etuoikeus tehdä tätä työtä. Ja kun sinulla on tällainen työ, haluat pitää sen, Vestager muotoilee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?