Jolla sitoi kohtalonsa Venäjään – ”Jolla pysyy suomalaisena” - Digitoday - Ilta-Sanomat

Jolla sitoi kohtalonsa Venäjään – ”Jolla pysyy suomalaisena”

Jollan Sami Pienimäki esitteli Sailfish-puhelimia Slushissa.

Julkaistu: 4.12.2018 14:50

Jollan rahoitusongelmat ovat ohi venäläisen teleoperaattorin ostaman osuuden myötä. Nyt puhelimista tulee rahaa, vaikka voitollisuus antaa vielä odottaa itseään.

Kännykkävalmistajana ja Sailfish-mobiilikäyttöjärjestelmän kehittäjänä tunnettu Jolla on muuttunut täysveriseksi ohjelmistoyhtiöksi. Vaikeiden vuosien jälkeen toimitusjohtaja Sami Pienimäki on innoissaan siitä, että yhtiö on saanut taakseen ison venäläisen mobiilioperaattori Rostelecomin.

Venäläisyhtiö osti Jollasta osuuden maaliskuussa, ja on nyt Tampereella pääkonttoriaan pitävän suomalaisyhtiön merkittävin kumppani.

– Liiketoimintamallimme on ohjelmistokoodin lisensointi. Venäjällä tätä tekee Rostelecomin ostama Open Mobile Platform.

Rostelecom on nyt Jollan suurin yksittäinen sijoittaja. Omistusosuutta ei ole kerrottu julkisuuteen, mutta Pienimäki vakuuttaa sen olevan alle 50 prosenttia ja määräysvallan säilyvän Suomessa.

 Jolla pysyy suomalaisena, insinöörit ja lähdekoodi oat täällä.

– Jolla pysyy suomalaisena, insinöörit ja lähdekoodi ovat täällä, Pienimäki vakuuttaa.

Sami Pienimäki on Jollan toimitusjohtaja.

Pienimäki korostaa, ettei Jolla itse toimi ulkomailla, vaan lisensoi ohjelmakoodiaan ulkomaisille yhtiöille. Jokaisesta myydystä Sailfishia käyttävästä laitteesta kilahtaa rojalti suomalaisyhtiölle. Lisäksi yhtiö myy koulutus- ja konsultaatiopalveluita.

Jollan toiminta on ollut alusta asti tappiollista. Viime vuoden operatiivinen tulos oli 6,5 miljoonaa pakkasen puolella, mutta Pienimäki kertoo sen johtuvan taseesta. Kaikkiaan 50 miljoonan kehityskulut rasittavat tulosta vielä pitkään.

– Meillä on ollut operatiivisesti voitollisia kuukausia viime ja tänä vuonna, ja ensi vuoden lopulla koko vuositason tulos voi nousta voitolliseksi.

– Emme kuitenkaan ole enää kassavirtariippuvaisia, sillä meillä on nyt suuri strateginen sijoittaja, jolla on vahva intressi rahoittaa operaatiota, Pienimäki kuvailee Rostelecomin roolia.

Sailfishin saa esimerkiksi Sonyn tiettyihin puhelinmalleihin (vasemmalla) tai yhtiön asiakkaiden laitteisiin. Oikealla bolivialainen Accione P.

Tällä hetkellä maailmalla on ”muutamia kymmeniä tuhansia” yksityiskäyttäjien Sailfish-puhelimia ja runsaat 100 000 Jollan kumppanien kautta asiakkaille toimitettuja puhelimia.

– Kun asiakkaiden volyymit muuttuvat 6-numeroisiksi, tulos pomppaa, sadoista tuhansista alkaa tulla jo iso tulovirta, Pienimäki sanoo.

Entä imagohaitta? Jolla itse on Venäjä-pakotteiden ulkopuolella, mutta miten sen kohtalon sitominen Venäjään näkyy yhtiölle?

– Ei ole tullut haittaa. Saamme asiakkailtamme rahaa ja avointa lähdekoodia. Joka meille toimitettua ohjelmakoodia epäilee, voi mennä lukemaan sitä itse. Läpinäkyvyys on malli, jolla toimimme. Muuten emme voisi kaupitella kiinalaisille ja venäläisille yhtä aikaa, Pienimäki vakuuttaa.

Pienimäen mukaan Rostelecom on hyvä käyntikortti uusille markkinoille, etenkin Latinalaiseen Amerikkaan ja Afrikkaan.

– Toimiala katsoo tarkasti referenssejä, vaikka Venäjän kanssa on geopoliittista konfrontaatiota. Toki monilla on geopoliittinen agenda, mutta myydäänhän Mersujakin Venäjällä, Pienimäki muotoilee.

Asiakkailta tulee myös toivomuksia Sailfishin kehityssuunnasta.

– Totta kai pyyntöjä tulee, liiketoiminnan pitää olla asiakaslähtöistä. Tätä on muun muassa keskitetty laitehallinta, vpn ja salakirjoitus, Pienimäki luettelee.

Käyttöjärjestelmäpuolella Jollan Sailfish päivittyi juuri versioon 3. Yhtiö tarjoaa sitä päivityksenä edelleen omiin vanhoihin puhelimiinsa, mutta bisnesmielessä pääpaino on isoissa lisensointiasiakkaissa.

Yksityiskäyttäjistä pidetään puolestaan huolta Sonyn ja Jollan yhteistyösopimuksella. Sonyn X- ja XA2-puhelimiin saa asennettua Sailfishin, ja sopimuksen uusiminen takaa tämän jatkossakin.

Entä Nokia-puhelimet ja Sailfish? Sekä Nokia-puhelimia valmistava HMD että Meego-käyttöjärjestelmää edelleen kehittänyt Jolla ovat puhelin-Nokian perillisiä.

– Niinhän sitä voisi kuvitella, Pienimäki sanoo ja hymyilee salaperäisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?