Näitä pömpeleitä ilmestyy pian katukuvaan – nyt niiden ulkonäköön voi vaikuttaa - Digitoday - Ilta-Sanomat

Näitä pömpeleitä ilmestyy pian katukuvaan – nyt niiden ulkonäköön voi vaikuttaa

Helsinkiin ilmestyvistä 5g-tukiasemista äänestetään parhaillaan.

5 ehdokasta kilpailee mahdollisesti katukuvaan päätyvän 5g-tukiaseman paikasta.

4.12.2018 7:00 | Päivitetty 4.12.2018 9:56

Laajempaan yleisökäyttöön tarkoitettuja 5g-mobiiliverkkoja aletaan pystyttää Suomessa aivan lähiaikoina. Uuden sukupolven mobiiliverkkojen solut eli kuuluvuusalueet ovat pienempiä kuin nykyisissä 4g-, 3g- ja 2g-verkoissa, minkä johdosta tukiasemia on sijoitettava kaupunkeihin varsin tiheästi.

Helsingin kaupunki järjestää yhdessä laitevalmistaja Nokian, teleoperaattori Elisan ja muotoilun ammattilaisjärjestö Ornamon kanssa äänestyksen, jossa kaikki pääsevät vaikuttamaan siihen, millaisia 5g-tukiasemia kaupunkikuvaan mahdollisesti ilmestyy.

Kansalaiset pääsevät äänestämään viidestä finalistista, jotka kulkevat nimellä Stadika, Kehikot, Dice Dice Baby, Nest ja Reflect.

Helsingin kaupunginkanslian erityisasiantuntija Kalle Toivonen kertoo, että yleisöäänillä karsitaan kilpailusta kaksi osallistujaa, ja kolmen parhaan lopullisen järjestyksen päättää raati. Juryssa on osallistujia kilpailun järjestäjätahoilta sekä Helsingin yliopistosta.

Lisäksi yleisöäänestyksen perusteella jaetaan osallistujille rahapalkinnot, jotka ovat arvoltaan 20 000, 10 000 ja 5000 euroa.

Toivosen mukaan äänestyksellä ei kuitenkaan voi sitoa teleoperaattorien käsiä, vaan tarkoitus on tarjota toimiva vaihtoehto tukiasemamallille.

– Toiveemme on, että malli yleistyisi kaikkien operaattorien käytössä, ja siitä tulisi siten tunnistettava tuote. Tarkoituksena on valita houkutteleva malli, johon kuka tahansa operaattori voi tarttua myös Helsingin ulkopuolella, Toivonen sanoo.

Elisan verkkopalveluista vastaava johtaja Sami Komulainen huomauttaa, että lopputulokseen vaikuttaa se, miten Nokia pystyy teknisesti toteuttamaan design-kilpailun voittajat. Antennitekniikka saattaa vaikuttaa lopputulokseen.

– Kun saadaan sieltä suunnitelmat ulos, niin työ jatkuu. Olemme kyllä kiinnostuneita näiden toteuttamisesta, Komulainen sanoo.

Kilpailu on myös niin 5g:n ensi vaiheen 3,5 gigahertsin tukiasemia kuin myöhempiä kokeampia taajuuksia varten.

– Hyvinkin voivat olla jo käytössä seuraavien vuosien aikana. Osassa verkkoamme voi hyvinkin tulla kyseeseen ja mahdolliseksi myös Uudellamaalla, Komulainen toteaa.

Kilpailevan teleoperaattori Telian 5g-ohjelmasta vastaava johtaja Janne Koistinen pitää hauskana ideana sitä, että tietoliikenne näkyisi katukuvassa. Hän ei myöskään pidä mahdottomana sitä, että Telia ottaisi käyttöön design-tukiasemat.

– Mehän emme itse tukiasemia valmista. Mutta toki teemme läheistä yhteistyötä Nokian kanssa, Koistinen muotoilee.

– Vahva ehkä.

Koistinen toteaa, että 5g:n ensimmäisessä vaiheessa tukiasemia ei juuri katukuvassa näy. Ensimmäisenä 5g:ssä otetaan käyttöön otettavan 3,5 gigahertsin tukiasemat rakennetaan pitkälti nykyisten 4g-tukiasemien yhteyteen.

– [Suurempaa tukiasematiheyttä edellyttävät] 26 ja 28 gigahertsin taajuuksilla ei rakenneta massiivisia peittoja. Niitä tuodaan paikkoihin, joissa verkon muu kapasiteetti ei riitä. Kyse on täydennysrakentamisesta, Koistinen sanoo.

Koistinen uskoo, että katukuvaan ilmestyy korkeampien taajuuksien tukiasemia ehkä vuosien 2020 tai 2022 tienoilla.

Äänestys tapahtuu Helsingin kaupungin ota kantaa -nettisivuilla. Äänestäminen edellyttää sisäänkirjautumista Yle-, Google- tai Facebook-tunnuksin. Äänestysaikaa on 16.12. asti.

Muokkaus: Artikkelin vuosilukuja korjattu kello 9.56.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?