Digitoday

Kaappaaja iski: Juhani, 51, teki pienen virheen – ja oli menettää Facebook-tilinsä

Julkaistu:

Facebook
Ilmeisesti kiinalainen hakkeri onnistui kaappaamaan Juhanin Facebook-tilin. Kaikkia hakkerin aiheuttamia ongelmia ei ole vieläkään ratkaistu.
Lahtelainen Juhani, 51, ei ollut uskoa silmiään avatessaan Facebookin viime torstaiaamupäivänä.

– Kaikki sisältö ja muiden päivitykset oli minulle tarkoitettuja, mutta Facebookin kieli oli muuttunut kiinaksi. Ja minun profiilikuvani paikalla oli jonkun kiinalaisen kaverin naama, Juhani muistelee.

– Aika nopeasti kaveri oli sen tehnyt, sillä aamuyhdeksältä kaikki oli vielä kunnossa.

Tuolloin hän kuitenkin luuli vielä Facebookin jotenkin menneen sekaisin. Facebook-sivu oli avautunut hänelle auki tuttuun tapaan ilman erillistä sisäänkirjautumista, ja Juhani arveli palvelun sekoittaneen hänen ja jonkun vieraan henkilön tilit.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän tyhjensi selaimensa selaushistorian ja evästeet korjatakseen tilanteen. Se oli virhe.

– Facebook pyysi sähköpostiosoitetta ja salasanaa, mutta väitti sitten sähköpostiani virheelliseksi. Se kiinalainen oli muuttanut tunnukseni, Juhani kertoo.

Hän oli aiemmin päässyt sisään sivuilleen Facebookin selaimeen tallentamien tunnistamistietojen ansiosta, jotka hän oli juuri poistanut.

– Olisi pitänyt silloin, kun vielä pääsin tililleni, käydä muuttamassa kieli, käyttäjätunnus ja salasana takaisin. Mutta vaikeaahan se olisi ollut, kun kaikki oli kiinaksi.

Juhani ei kuitenkaan jäänyt neuvottomaksi, vaan alkoi etsiä apua netistä. Google-haun tuloksena hän löysi Facebookin ohjesivut, jossa häntä neuvottiin lopulta kuvailemaan tapaus sekä lähettämään oma kuvansa Facebookin ylläpidolle.

– Neuvoin heitä vertaamaan korttikuvaani tililläni oleviin useisiin kuviin, Juhani kertoo.

Facebook yllätti Juhanin, sillä jo seuraavana aamuna, noin 12 tunnin päästä hän pystyi jälleen kirjautumaan tililleen omilla vanhoilla tunnuksillaan, ja vaihtoi välittömästi salasanansa.

– Ja tällä kertaa todella vaikeaan salasanalauseeseen, Juhani sanoo.

Kaikki ei ole kuitenkaan kunnossa. Juhani oli ylläpitäjänä viidessä Facebook-ryhmässä, joissa on satoja jäseniä. Nyt nuo tilit ovat ilman ylläpitäjää, sillä jostain syystä tilin palauttamisen yhteydessä hänen tilinsä katosi ryhmien ylläpitäjän paikalta.

– Olen pyytänyt Facebookia erikseen palauttamaan ryhmät takaisin minulle, mutta vastausta ei ole kuulunut, Juhani kertoo.

Tarkka menetelmä Juhanin Facebook-tilin murtoon on yhä hämärän peitossa. Juhani sanoo käyttäneensä Facebookissa eri salasanaa kuin muissa palveluissa, joten hänen Facebook-tunnuksensa eivät ole vuotaneet hakkerille jonkin muun palvelun tietomurron kautta.

Facebook myös tiedotti syyskuussa laajasta tietomurrosta, jolle altistui ainakin 50 miljoonaa Facebook-tiliä. Yhtiön mukaan tilanne kuitenkin korjattiin pian murron havaitsemisen jälkeen.
Selityksenä saattavat myös olla haittaohjelmat, jotka Juhani kertoo löytäneensä koneeltaan tutkittuaan sen virustorjuntaohjelmistolla Facebook-kaappauksen jälkeen.

Myöskään tilikaappauksen syy ei ole tarkassa tiedossa. Usein vastaavissa tapauksissa murtautuja pyrkii esimerkiksi levittämään roskapostia uhrin nimissä, tai tekemään muita huijauksia identiteettivarkauden kautta. Ilmeisesti kiinalaiskaappari lähetti tiliä hallitessaan joitain ystäväkutsuja, mutta niiden tarkoitus ei ole selvinnyt.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt