Googlen työntekijät protestoivat Kiinaan kaavailtua Dragonfly-hakukonetta - Digitoday - Ilta-Sanomat

Googlella kytee kapina: ”Emme enää usko tämän olevan totta”

Googlen toiminnan vastustaminen on siirtynyt myös kaduille. Amnesty International järjesti protestin yhtiön Madridin-toimiston edessä tiistaina.

Googlen toiminnan vastustaminen on siirtynyt myös kaduille. Amnesty International järjesti protestin yhtiön Madridin-toimiston edessä tiistaina.

Julkaistu: 29.11.2018 16:00

Sadat Googlen työntekijät vastustavat avoimesti Googlen harkitsemaa Kiinan-hakukonetta.

Internet-jätti Googlen työntekijät julkaisivat internetissä avoimen kirjeen, jossa he vastustavat Googlen aikomuksia kehittää sensuroitu hakukone Kiinaa varten. Kirjeestä uutisoi muun muassa CNBC.

Google on kaavaillut hakukonetta työnimellä Project Dragonfly. Tiettävästi se alistuisi Kiinan vaatimuksiin poistaa arkaluontoiseksi katsottua sisältöä ja linkittäisi käyttäjien tekemät haut heidän puhelinnumeroihinsa. Arvostelijoiden mukaan Google loukkaisi hakukoneellaan sananvapautta ja käyttäjien tietosuojaa.

Google lopetti Kiinan-hakukoneensa sensuurin vuonna 2010 ja vetäytyi markkinoilta. Sen jälkeen Kiina on vain kiristänyt otettaan internetistä.

– Monet meistä hyväksyivät työpaikan Googlella yhtiön arvot mielessään mukaan lukien sen aiempi kanta kiinalaisesta sensuurista ja valvonnasta ja ymmärtäen, että Google oli yhtiönä valmis asettamaan arvonsa voittojensa edelle. Pettymysten täyttämän vuoden jälkeen, mukaan lukien Project Maven, Dragonfly ja Googlen tuki hyväksikäyttäjille, emme enää usko tämän olevan totta, kirjeessä sanotaan.

Hakusuunnitelmien lisäksi Google sai monet työntekijät takajaloilleen Maven-hankkeellaan, jossa kehitetään lennokkikuvissa olevien ihmisten ja esineiden automaattista tunnistamista Yhdysvaltain armeijalle. Googlea on myös arvosteltu mittavasta erorahasta ex-johtaja Andy Rubinille, jota epäillään seksuaalisesta häirinnästä Googlella ollessaan.

Lue lisää:

Uutisen kirjoitushetkellä kirjeen oli allekirjoittanut hieman yli 500 Googlen työntekijää.

– Me olemme Googlen työntekijöitä ja me vaadimme yhdessä Amnesty Internationalin kanssa Googlea perumaan Dragonfly-hankkeen, kirjeessä peräänkuulutetaan.

Googlen mukaan hakukoneen kehitys on ollut luonteeltaan tutkivaa, eikä yhtiö ole lähellä valmiin tuotteen julkaisua.

Tuoreimmat osastosta