Digitoday

Huolestuttava ilmiö hiipii olohuoneisiin – ihmiset eivät enää välitä

Julkaistu:

Yksityisyys
Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa kävi ilmi, että ihmiset ovat jo tottuneet yksityisyytensä rapautumiseen. Sen myötä he ostavat laitteita, jotka syövät yksityisyyttä yhä enemmän.
Koko ajan käyttäjäänsä kuuntelevat älykaiuttimet yleistyvät nopeasti. Suurilla kielialueilla niiden myynti on noussut hurjasti parin viime vuoden aikana.

Kyse on pöydälle asetettavasta samanaikaisesti kaiuttimena ja mikrofonina toimivasta laitteesta, jossa toimii älypuhelimista tuttu digiavustaja, kuten Google Assistant tai Amazon Alexa. Sille voi esimerkiksi tehdä suullisesti nettihakuja tai pyytää soittamaan musiikkia.

Googlen Home-kaiuttimen käyttäminen tuli mahdolliseksi skandinaavisilla kielillä elokuussa, kun Google Assistant sai tuen puhutulle ruotsille, norjalle ja tanskalle.

Koko ajan huoneen pöydällä seisovan ja päällä olevan mikrofonin vaikutusta ihmisiin on nyt selvitetty. Michiganin yliopiston tekemässä tutkimuksessa kävi ilmi, että ihmiset eivät enää juuri välitä yksityisyytensä menettämisestä. Tutkimuksesta kirjoittaa Motherboard.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkimuksen tekijöihin osallistunut apulaisprofessori Florian Schaub kertoi olevansa huolissaan ilmiöstä, jota hän kutsuu yksityisyyden rapautumiseksi.

– Mikä minua eniten häiritsee, on ihmisten tapa ajatella että ”se on vain ihan vähän lisää siihen, mitä Google ja Amazon minusta jo tietävät, joten onko se paha juttu?”, Schaub sanoo Motherboardin mukaan.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että älykaiuttimen ostaneet ihmiset eivät juuri vaivautuneet mykistämään mikrofonia tai katsomaan laitteen lokitietoja jälkikäteen. Sen sijaan sitä saatettiin esimerkiksi käyttää lapsenvahdin vakoilemiseen.

Schaub huomautti, että laitteen ostaminen vaatii suurta luottoa sen toimittajaan ja siihen, että kaiutin todella tekee, mitä sen sanotaan tekevän. Tallennuksen pitäisi aktivoitua avainsanalla, kuten ”Hey Alexa” tai ”OK, Google”, mutta tavallisella käyttäjällä ei ole tästä mitään takeita.

– On yksinkertaisesti tosiasia, että kun laitat auki olevan mikrofonin kotiisi ja yksityisiin tiloihisi, ohjelmisto päättää, nauhoittaako laite koko ajan vai vain avainsanan jälkeen, Schaub sanoi.

Schaub huomautti myös, että yksityisyyden rapautuminen voi johtaa siihen, että jonain päivänä tuota yksityisyyttä ei enää ole.

Älylaitteet ovat poikineet jo useamman yksityisyysskandaalin. Se ei ole kuitenkaan hidastanut niiden voittokulkua.
Suomen kielitukea on odoteltu Google Assistantille jo jonkin aikaa. Sen myötä Googlen älykaiuttimet tulevat laajemmin myyntiin myös tänne. Nykyisellään moni ostaa tai tuo niitä ulkomailta ja käyttää muilla kielillä.

Alla olevalla videolla Googlen älykaiutin kertoo vitsejä englanniksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt