SK: Pesukone ja tietokone maksoivat Black Fridayna enemmän kuin tavallisesti – hintoja veivattiin ostospäivän alla - Digitoday - Ilta-Sanomat

SK: Pesukone ja tietokone maksoivat Black Fridayna enemmän kuin tavallisesti – hintoja veivattiin ostospäivän alla

Kuva ei liity tapaukseen.

Julkaistu: 27.11.2018 14:23

Suomen Kuvalehti löysi isoilta kauppaketjuilta Black Friday -alennustuotteita, joiden normaalihintaa oli nostettu tarjouspäivää varten tai jotka olivat jopa tarjoushintaisina tavallista kalliimpia.

Black Friday -myyntipäivänä tuotteille annetut hinnat eivät ole aina alennettuja. Viime viikon ostohuumapäivänä muutamien tuotteiden hinnat nousivat, vaikka ne oli ilmoitettu alennetuiksi, kertoo Suomen Kuvalehti. Lehti löysi Googlen hakukoneen välimuistitoiminnon avulla sekä Gigantilta että Powerilta tuotteita, joiden normaalihinnoiksi merkittyä hintaa oli nostettu Black Fridayksi.

Eroja löytyi niin televisioissa, pesukoneissa kuin tietokoneissa. Myös yhden Veikon Koneen tv:n normaalihinta oli merkitty korkeammaksi kuin ennen tarjouskampanjaa. Gigantissa myynnissä ollut Samsungin pesukone oli lopulta ”Black Friday -tarjouksessa” kympin kalliimpi kuin vajaata viikkoa aiemmin. Samoin Asusin pelitietokone oli Black Fridayn aikana 200 euroa kalliimpi kuin normaalihintaan kuukautta aikaisemmin.

Gigantin kaupallinen johtaja Jarno Sainio sanoi SK:lle kampanjoiden rakentamisen olevan haastavaa ja normaalihintojen saattavan muuttua kampanjahinnoittelun ja itse kampanjan välissä. Myös Powerin toimitusjohtaja Mika Aro vetosi jatkuvaan hintojen aaltoiluun. Veikon koneen tuoteryhmäpäällikkö Juha Matilainen sanoi, ettei kyse ollut tarkoituksellisuudesta.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Saija Kivimäki sanoo SK:lle, että heille on tullut kahden viime vuoden aikana yhä enemmän ilmoituksia erityisesti elektroniikkaliikkeiden toimista Black Fridayn aikana. Näistä vain hyvin harva tosin liittyy hinnan keinotekoiseen nostamiseen.

Viime viikon Black Friday oli ennätysvilkas. Verkkomaksupalvelu PayTrail kertoi viime viikon perjantain ylittäneen tavalliset perjantait ostotapahtumien määrässä 225 prosentilla ja ostosten summalla 280 prosentilla.

Eilen maanantaina vietettiin Cyber Monday -ostopäivää, joka ei ole samalla tavoin vakiintunut kuin Black Friday. Yleensä sen tarjouksia nähdään lähinnä nettikaupoissa.

Muokkaus kello 15.36: Veikon Koneen Juha Matilaisen titteli korjattu tuoteryhmäpäälliköksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?