Takavuosien suosittu verkkopelipalvelu lopettaa – vielä ehtii pelaamaan - Digitoday - Ilta-Sanomat

Takavuosien suosittu verkkopelipalvelu lopettaa – vielä ehtii pelaamaan

Vuosituhannen alussa avattu verkkopelisivusto Aapeli ilmoittaa, että sivuston pelit ovat toiminnassa enää 7. tammikuuta saakka.

26.11.2018 16:29

Vuonna 2002 avattu Aapeli-pelisivusto lopettaa toimintansa. Sivuston jäsenille kerrottiin asiasta tiedotteella, jonka otsikkona oli ”Taateleiden ostomahdollisuus päättyy”.

– Aapelin pelit ovat toiminnassa aina 7. tammikuuta 2019 saakka. Me Aapelin ylläpidossa haluamme kiittää kaikkia kuluneista vuosista ja toivotamme iloista joulun odotusta ja mukavaa jatkoa kaikille pelaajillemme!

Aapeli on verkkopalvelu, jossa on voinut pelata Java- ja Flash-pohjaisia nettiselaimella pelattavia pelejä. Verkkosivustolla käytettävän sisäisen valuutan nimi on taateli, jonka myyminen verkkosivustolla päättyi viime perjantaina.

Aapeli-peliyhteisöpalvelua pyörittänyt Playforia-yhtiö myytiin vuonna 2014 intialaistaustaiselle United Game Studios -yhtiölle 5,2 miljoonalla eurolla. Playforia, eli nykyään viralliselta nimeltään Namida Diamond Factory Oy, tuotti tämän vuoden huhti–kesäkuussa tulosta 14 000 euroa 2,3 miljoonan euron liikevaihdolla. Aapelin ylläpitämisen lisäksi yhtiö kehittää myös uutta mobiilipeliä.

Pelisivustolle ja pelaajille ongelmia ovat tuottaneet esimerkiksi Java- ja Flash-selaintekniikoiden tietoturva-aukot, joiden takia niiden käyttöä on alettu oletuksena estää verkkoselaimissa.

Aapelin taatelitiedote on herättänyt keskustelua esimerkiksi palvelun omalla foorumilla. Niistä päätellen palvelun käyttäjämäärät ovat pudonneet huippuvuosista.

– En ole taas pitkään aikaan täällä käynyt. Ihan ymmärrettävä päätös, kun sivusto on kuivunut Javan ongelmien mukana, toteaa eräs kommentoija.

Aapelin lopetuksesta on keskusteltu myös Reddit-verkkopalvelussa:

– Tätä on vuosia uumoiltu, ja nyt se näköjään virallisesti tapahtuu. Aapeli oli kyllä iso juttu itselleni nuoruudessani, ja oikeastaan jopa vieläkin. Aapelilaisia on tullut tavattua ihan IRL noin muutamankymmentä, ja tosi monesta on tullut ihan oikeita ystäviä, muistelee eräs pelaaja Redditissä.

– Nyt kyllä iski kunnon nostalgiat kun kävi tuon linkin tsekkaamassa. Haikea mieli tuli kun ne päättää lopettaa, vaikken kyseistä sivustoa ole vuosiin edes muistanutkaan, kertoo toinen.

Moni keskustelujen kommentoija muistelee sivuston pelejä, ja toivoo mahdollisuutta säilyttää ne.

– Surkeaa, että sanomalehtiä, musiikkia, pelejä, tietokoneohjelmia, valokuvia, asiakirjoja ja tv-ohjelmia arkistoidaan, mutta nettisivuja hävitetään vielä tänä päivänä ikuisiksi ajoiksi kuin Alexandrian kirjaston kokoelmaa konsanaan. Aivan kuin ajateltaisiin, ettei ketään kiinnosta vanha nettisivu, kuuluu eräs Reddit-kommentti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?