Tiedätkö, mistä tulee nimitys Black Friday? Kaksi selitystä yli muiden - Digitoday - Ilta-Sanomat

Tiedätkö, mistä tulee nimitys Black Friday? Kaksi selitystä yli muiden

Maailmalla jo vuosia jyllännyt ostospäivä Black Friday on rantautunut myös Suomeen.

Maailmalla jo vuosia jyllännyt ostospäivä Black Friday on rantautunut myös Suomeen.

Julkaistu: 23.11.2018 17:29

Yhdysvalloista alkunsa saanut ostospäivä Black Friday on näkynyt perjantaina myös Suomen kaupoissa.

Suuri ostosjuhla osuu kiitospäivän jälkeiseen perjantaihin, jolloin monet amerikkalaiset viettävät pitkää viikonloppua ja ehtivät tungeksimaan kaupoissa.

Ilmiö on viime vuosina rantautunut myös muualle maailmaan, vaikka kiitospäivää ei amerikkalaiseen tapaan vietetäkään. Kaupat vokottelevat asiakkaita muun muassa elektroniikka- ja lelutarjouksilla. Päivän myyntiluvut antavat osviittaa kuluttajien luottamuksesta ja joulukaupasta.

Mustaa perjantaita seuraavan viikonlopun jälkeen vuorossa on vielä verkkokauppojen tarjouspäiväksi nostama kybermaanantai.

Lue lisää: Tällainen oli Black Fridayn aamuvilinä: Bachelorette-Jenny shoppaili kosmetiikkaa – sveitsiläinen Karl yllättyi Suomen Black Fridayssa yhdestä asiasta

Mutta mistä tulee ostospäivän nimi Black Friday?

Black Friday -nimityksen alkuperästä on olemassa useitakin tarinoita. Kahden ehkä eniten siteeratuimman mukaan nimityksellä on viitattu joko kirjanpidossa käytettyihin väreihin tai poliisien slangiin.

Liikkeiden kirjanpito tehtiin entisaikaan käsin. Tuolloin punaisella musteella merkittiin tappiot ja mustalla merkittiin voitot. Kiitospäivän jälkeisten ostosten myötä liikkeet siirtyivät usein punaiselta mustalle, eli tappiolta voitolle, kertaa BlackFriday.com -sivusto.

Toinen selitys nimitykselle löytyy Philadelphiasta, jossa poliisit joutuivat paiskimaan ylitöitä, kun alennusmyyntien innostamat shoppailijat tukkivat kiitospäivän jälkeen kadut ja ajautuivat jatkuviin kahnauksiin.

Autolla ajeleminenkaan ei oikein ruuhkassa sujunut, minkä vuoksi monet poliisit joutuivat tekemään 12 tunnin vuoroja. Tästä suivaantuneet tinanapit valittivat kohtaloaan Philadelphia Inquirer -lehden haastattelussa vuonna 1994 viittaamalla päivään Mustana perjantaina.