Digitoday

USA:ssa joukkoammunta – Facebook tarjosi automaattista arvostusta ja pahoittelua

Julkaistu:

Facebook
Automaattivastaukset ovat katsantokannasta riippuen joko äärikäteviä tai äärihuonoja vaihtoehtoja viestien kirjoittamiselle.
Yllä olevalla videolla Mark Zuckerberg joutuu tiukkojen kysymysten eteen CNN:n haastattelussa.

Jotkut Facebookin käyttäjät ovat huomanneet saaneensa uuden toiminnon. Se tarjoaa automaattisia vastauksia, joilla voi reagoida nopeasti eri tilanteisiin. Asiasta kertoo The Next Web.

Toiminto koskee suoria videolähetyksiä ja perustuu tekoälyn päättelemiin vastauksiin ja emojeihin, joissa on otettu lähetyksen asiayhteys huomioon. Asia tuli ilmi, kun chicagolaisen sairaalan joukkoampumista käsitellyttä uutislähetystä pystyi kommentoimaan Facebookin valmiiksi tarjoamilla vastauksilla, kuten ”sydäntäsärkevää”, ”toivottavasti kaikki ovat kunnossa” tai ”tämä on niin surullista”.

Ampumisessa kuoli 4 ihmistä, joista kaksi oli sairaalan työntekijöitä ja kolmas poliisi. Neljäs oli ampuja itse.
BuzzFeedin mukaan yksi tarjotuista vastausvaihtoehdoista ammuskeluun oli ”respect”, joka kääntyy suomeksi muotoon ”arvostan” tai ”hattu päästä”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

On helppo nähdä, miten uudistus voi tuntua kylmältä tavalta ulkoistaa omien tunteiden osoittaminen Facebookin koneälyn kontolle. Jos käyttäjän ei enää tarvitse miettiä omia vastauksiaan edes herkällä hetkellä, miten se edesauttaa oikeaa kanssakäymistä ihmisten kanssa?

Toiset kokevat uudistuksen varmasti helpottavana. Viestien kirjoittaminen kännykällä ei ole kovin kaksista puuhaa, ja nolot kirjoitusvirheet esimerkiksi juuri suruviestissä voivat antaa kirjoittajasta huonon kuvan.
Sosiaalisessa mediassa keskustelut myös usein kääntyvät suoranaiseksi tappeluksi, kun vastauksia painellaan hetken kiihkossa julki niitä kunnolla ensin harkitsematta. Jos valmiiden vastausten käyttö laajenee Facebookissa, voivat ne silloin kenties estää tilanteiden kärjistymistä. Oma vaaransa tosin on siinä, osaako Facebookin tekoäly aina päätellä sopivat kommentit.

Facebookin edustaja kertoi BuzzFeedille, että ”ominaisuus ei toiminut odotetulla tavalla, ja se on poistettu käytöstä toistaiseksi”.

On epäselvää, onko kyseessä testi, vai ollaanko automaattisia vastauksia tuomassa vähitellen kaikille käyttäjille.