E-sim-liittymien suosio yllätti Telian: Vetää myös älykellojen myyntiä - Digitoday - Ilta-Sanomat

Tulevaisuuden puhelinliittymää myydään jo Suomessa – ”On yllättänyt, miten hyvin kuluttajat ovat ottaneet omakseen”

Samsungin älykellon lisäksi e-sim-liittymiä käyttävät myös Applen uudet puhelimet. Suosio yllätti liittymiä myyvän Telian.

Samsung julkisti alkusyksystä älykellon, johon saa puhelinliittymän.

18.11.2018 7:00

Samsungin Galaxy Watch -älykellon ja niissä toimivan e-sim-liittymän kysyntä on ylittänyt Telian odotukset.

E-sim on käytännössä laitteessa oleva piiri, johon sim-kortin tiedot voidaan asentaa. Se mahdollistaa nettiliittymän toteuttamisen ilman perinteistä sim-korttia.

– On ainakin itseni yllättänyt, miten hyvin kuluttajat ovat ottaneet omakseen tämän uuden tavan hankkia liittymä. Kyllä me osasimme aavistaa kysyntää näiden älykellojen yhteydessä, että, mutta e-sim-liittymät ovat lähteneet liikkeelle odotuksiakin paremmin. Valtaosaan älykelloista on hankittu liittymä mukaan, kertoo Telian laiteliiketoiminnan johtaja Jussi Vuorinen.

– Älykellojen kysyntää on selvästi lisännyt se, että niihin pystyy saamaan itsenäisen liittymän.

Telia ei julkista liittymämääriä, ja korostaa, että luvut ovat vielä suhteellisen pieniä verrattuna koko markkinaan. Telia on toistaiseksi Suomen ainoa e-sim-liittymiä tarjoava operaattori.

Toistaiseksi iloa kahdessa laitteessa

Samsungin tänä syksynä julkaisema Galaxy Watch -älykello ja Applen uusin iPhone ovat ensimmäisiä laitteita Suomessa, joissa voi käyttää fyysisen sim-kortin sijasta e-sim-liittymää.

Myös Google julkaisi syksyllä Pixel 3 -puhelimen, jossa on sisäänrakennettu e-sim-piiri. Puhelinta ei voi kuitenkana ostaa kaupoista Suomessa. Sekä iPhoneissa että Pixelissä on myös perinteinen sim-korttipaikka.

E-sim-liittymillä on monia etuja perinteisiin sim-kortteihin verrattuna. Yksi niistä on niiden hankkimisen helppous ja nopeus: Liittymän voi avata ja ottaa käyttöön puhelinsoitolla, kun perinteiset sim-kortit on haettava liikkeistä tai toimittava postilla asiakkaalle. Telia voi avata liittymän älykelloihin päivityksellä ja puhelimiin asiakaspalvelun asiakkaalle lähettämän qr-koodin avulla.

– Käyttäjä voi kuvata qr-koodin iPhonen kameralla ja puhelin osaa sen perusteella hakea e-sim-profiilin, Vuorinen kertoo.

Operaattorit ovat pitkään vastustelleet digitaalisia e-sim-liittymiä, sillä sen on pelätty koventavan operaattorien kilpailua juuri liittymän vaihtamisen helppouden takia.

– Tietysti voi ajatella, että tällainen kehitys on uhkakin, mutta Telialla tämä nähdään enemmän mahdollisuutena tarjota parempaa asiakaskokemusta, Vuorinen sanoo.

– Ei ole järkevää olla jarruttelemassa kehitystä. Se markkinassa voittaa, joka tarjoaa jatkuvasti uusia asiakaskokemuksia ja tapoja käyttää uusia palveluita.

Ei räjähtävää kasvua

E-sim ei vaadi sim-korttia varten erillistä aukkoa ja liikkuvia osia, mikä voisi parantaa laitteiden vesitiiviyttä ja kestävyyttä. Sen myötä laitteita voidaan pienentää tai valmistajat voivat käyttää vapautuvan tilan hyväksi vaikka suurentaakseen akkua.

E-sim saattaa olla operaattoreille myös mahdollisuus kasvattaa liikevaihtoa. Älykellojen takia asiakkaat voivat ostaa yhden liittymän puhelimeensa ja rinnakkaisliittymän kelloonsa. Tulevaisuudessa yhä useampi laite voi olla kiinni mobiiliyhteydessä pienen e-simin avulla.

Älykellojen lisäksi e-sim saattaa löytyä tulevaisuudessa esimerkiksi kuulokkeista, kodinkoneista, älyvaatteista tai vaikka lemmikkien älypannoista, jotka voivat olla mobiilissa datayhteydessä erilaisten laitteiden ja verkkopalveluiden kanssa.

Vuorinen ei ennakoi räjähtävää kasvua e-sim-liittymille.

– E-simiä käyttävien laitteiden määrä luonnollisesti lisää kiinnostusta liittymiin. Varsinkin alkuvaiheessa e-sim tulee todennäköisesti kuitenkin niihin käyttötarkoituksiin, joissa se tuo jotain selvää lisäarvoa, Vuorinen toteaa.

– Esimerkiksi pienimmissä laitteissa perinteistä sim-korttia on vaikea saada mahtumaan. Uusissa iPhone-puhelimissa joku paljon matkustava voi esimerkiksi käyttää e-simiä kotimaan liittymään, ja hankkia kohdemaasta paikallisen liittymän tavallisella sim-kortilla.

Markkinatutkimusyhtiö ABI Research ennakoi, että vuonna 2022 maailmassa myydään yli 400 miljoonaa e-sim-puheliminta.

Tutkimusyhtiö odottaa, että älykellonsa lisäksi Samsung ottaa e-sim-tekniikan käyttöön seuraavaksi myös S- ja Note-sarjan puhelimissaan ja laajentaa myöhemmin A- ja C-sarjoihin. Myös Huawei ja muut valmistajat seurannevat perässä.

Siirtyminen digitaalisiin sim-kortteihin vaikuttaa muun muassa sim-korttien valmistajiin, joiden on siirryttävä korttivalmistuksesta esimerkiksi erilaisiin ohjelmistopalveluihin ja laite- ja liittymähallintaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?